'Galileo overschrijdt drie maal het budget'

Dit artikel delen:

Deskundigen verwachten dat het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo driemaal zo duur wordt als is begroot. Zelfs in het gunstigste geval zou het project anderhalf miljard meer kosten dan de geplande 3,4 miljard euro.

De kosten voor de ontwikkeling en implementatie van het Galileo-project zullen de begrote 3,4 miljard euro aanzienlijk overschrijden. Deskundigen uit de ruimtevaartindustrie en van de financiële EU-instellingen hebben hierover kortgeleden bij hun meerderen aan de bel getrokken. Dat meldt Der Spiegel Online.

Volgens de Duitse nieuwssite waarschuwen de deskundigen dat de uiteindelijke kosten voor het satellietnavigatieproject tussen de vijf en tien miljard euro zullen bedragen. Bij tien miljard overschrijdt het project de huidige begroting drie maal. Een rapport dat voor de Duitse overheid werd geschreven, meldt dat Galileo zelfs in het meest gunstige geval anderhalf miljard euro duurder wordt dan gebudgetteerd.

Compromis

De enorme kostenoverschrijding is volgens de experts het gevolg van de manier waarop de Europese Unie afgelopen najaar tot een compromis kwam. Uiteindelijk werd toen een oplossing gevonden waarmee Europawijde financiering vastgelegd is en verantwoordelijkheden verdeeld zijn. Er zouden echter nog veel technische problemen verholpen moeten worden voordat het project kan worden afgerond.

Een woordvoerder van de Duitse overheid ontkende dat er sprake is van 'gaten van enkele miljarden'. Wel zou het bedrag van 10 miljard euro al langer de ronde doen. Der Spiegel Online merkt fijntjes op dat budgetoverschrijdingen bij dit project in het verleden ook veelvuldig voorkwamen. In 2006 schatte Europa dat Galileo slechts 2,5 miljard euro zou kosten. Onenigheid binnen de EU, financieringsvragen en technische problemen zorgden bovendien voor vertraging. Tegenwoordig gaan de EU en de Europese luchtvaartorganisatie ESA er van uit dat het project operationeel is in 2013.

GPS

De Europese Unie heeft met het eigen satelliet-navigatiesysteem het doel om minder afhankelijk te zijn van gps, het stelsel van satellieten dat eigendom is van de Verenigde Staten. Bovendien moet het systeem nauwkeuriger worden dan de Amerikaanse variant. Uiteindelijk zal het project uit dertig satellieten bestaan, maar voorlopig is er nog maar een de ruimte ingeschoten.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een vreselijke geldverspilling. Waarom kopen we ons niet gewoon in bij het Amerikaanse GPS-systeem? De VS kunnen kiezen: ofwel ze krijgen nu een leuke bijdrage van de EU waarvoor de EU dan mede de controle krijgt over het Amerikaanse GPS (en we doen d verdere ontwikkeling samen) ofwel de EU gaat door met Galileo en de VS houden hun eigen GPS-systeem zonder dat dat voor de VS nog enig strategisch voordeel heeft want hun systeem is feitelijk overbodig. We zijn toch zulke dikke maatjes met de VS, dus hoe kunnen ze dan tegen samenwerking zijn? Is daar uberhaupt al eens over gesproken met de VS?
Maar ja, misschien zitten de VS wel te wachten tot wij ons dure Galileo-project klaar hebben: dan hoeven zij niet meer te investeren in hun eigen GPS en ze gebruiken gewoon gratis ons superieure Galileo, met dank aan de Europese belastingbetaler.

Oud nieuws. Het Spiegel-artikel is van 14 januari en het is al door de EU tegengesproken op (bijv):

http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSL1427790520080114

Behalve verbetering van beschikbaarheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid voorziet Galileo in een aantal extra diensten die het gebruik van het platform voor nieuwe toepassingen mogelijk maakt.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-14T10:49:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.