Intel investeert 2 miljard in WiMAX-project

Dit artikel delen:
Wimax

Intel steekt twee miljard dollar in een nieuwe joint venture van de Amerikaanse telecomaanbieder Sprint en de WiMAX-exploitant Clearwire. De chipfabrikant hoopt de snelle mobiele breedbandtechnologie uit het slop te trekken.

Binnenkort beginnen telecomaanbieder Sprint en WiMAX-leverancier Clearwire een joint venture voor het opzetten van een landelijk WiMAX-netwerk. Chipfabrikant Intel, zelf een groot pleitbezorger van de mobiele breedbandtechnologie, investeert een slordige twee miljard dollar in het project. In het verleden noemde Intel WiMAX ‘de belangrijkste ontwikkeling na internet'.

Voor Intel is het zaak de WiMAX-technologie zo snel mogelijk in de markt te zetten. Laptops en andere apparaten voor draadloze communicatie kunnen dan door het bedrijf worden voorzien van processoren die zijn voorbereid op WiMAX. In Amerika hebben twee grote telecomaanbieders, Verizon en AT&T, inmiddels hun voorkeur echter uitgesproken voor LTE. Die concurrerende technologie borduurt voort op het bestaande umts en hsdpa. Hiervoor zijn geen speciale processoren nodig.

Met de joint venture willen de partijen een landelijk WiMAX-netwerk opzetten en de kosten daarvan delen. Klanten van beide aanbieders kunnen van het netwerk gebruikmaken. Sprint en Clearwire praten al langer over samenwerking. In november 2007 schortte Sprint de onderhandelingen echter op. De twee aanbieders maken voor een groot deel gebruik van dezelfde frequentieband (2,5GHz) dus een samenwerking .

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-19T14:07:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.