Apple staat Java op iPhone toch niet toe

Dit artikel delen:

Apple wil de touwtjes strak in handen houden voor zijn iPhone. Het uitbrengen van de eerder beloofde software-ontwikkelkit (SDK) brengt daar geen enorme verandering in. De bijbehorende regels en voorwaarden verbieden veel, waaronder Java.

Sun Microsystems laat weten Java over te zetten naar de iPhone van Apple. Daarvoor gebruikt het de software-ontwikkelkit die Apple heeft uitgebracht voor zijn populaire smartphone. Nu blijkt echter dat de regels en voorwaarden van de iPhone-SDK bepaalde dingen verbieden. Dit omvat ook Java, waar andere applicaties bovenop kunnen draaien. Sun komt nu dus terug op de toezegging zijn platformonafhankelijke platform over te zetten. Java-marketingtopman Eric Klein benadrukt dat de intentie er zeker is.

Verder staat Apple bepaalde andere applicaties niet toe. Dit omvat Voice-over-IP-software (VoIP), zoals Skype, die gebruik wil maken van de telefoonverbinding. Via de Wi-Fi-verbinding mag VoIP wel. Verder staan uitbreidbare programma's op de zwarte lijst, zoals webbrowsers Firefox en Opera. Daarmee zouden namelijk ook weer andere applicaties kunnen draaien. De iPhone komt standaard met de door Apple ontwikkelde Safari-browser, die ook draait op zijn Macintosh-computer. Zowel Macs als iPhones draaien namelijk Mac OS X.

Onvrede

Terwijl ontwikkelaars hun onvrede uiten over de strikte voorwaarden die Apple stelt, zijn analisten niet verbaasd. Apple-ceo Steve Jobs zei bij de lancering van de iPhone al dat applicaties van derden niet werden toegestaan. Dit moest de stabiliteit en betrouwbaarheid van de smartphone garanderen. De eigenzinnige topman is daar later op teruggekomen met de belofte van de SDK, die nu dus is verschenen.

Belangrijk detail is nog dat Apple niet alleen verdient aan de verkoop van de iPhones zelf, maar ook aan het bijbehorende meerjarige telecomabonnement. Het handjevol telecomaanbieders dat uit de harde onderhandelingen met Apple is gekomen, moet een percentage van de 'iPhone-abonnementsinkomsten' afdragen. Dit geldt natuurlijk niet voor de aanzienlijke hoeveelheid gekraakte iPhones.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-12T10:56:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.