Touchscreen telefoons met knopgevoel ontwikkeld

Dit artikel delen:

Een sms'je intikken op de touchscreen van een smartphone is voor veel mensen een ramp. Ze raken verward omdat echte toetsen ontbreken. Aan de universiteit van Glasgow ontwikkelden studenten een trilfunctie waardoor het voelt alsof er knopjes op het scherm zitten.

Veel gebruikers vinden het lastig om tekstberichtjes in te tikken op de touchscreen van een smartphone. Bij het gladde oppervlak van het schermpje missen ze de subtiele weerstand van fysieke knopjes, waardoor het tikken langzamer en met meer typfouten gebeurt.

Studenten aan de universiteit van het Schotse Glasgow hebben een oplossing voor dit probleem gevonden. Ze ontwikkelden software voor smartphones die de gebruiker met behulp van fijne trillingen het gevoel geeft een knopje in te drukken bij aanraking van het scherm. De studenten gebruikten er de standaardsoftware van VibeTonz voor, een Amerikaanse leverancier van triltonen voor mobiele telefoons. Deze software werd al gebruikt op touchscreen telefoons van Samsung en LG om haptische feedback op het indrukken van knopjes te geven.

Sensaties

Om touchscreengebruikers een nog realistischer knoppengevoel te bieden, combineerden Stephen Brewster en zijn medestudenten verschillende VibeTonz. Het resultaat is een set van trillingen die heel specifieke sensaties geven. Zo voelt een trilling van 30 milliseconden alsof een knop kort wordt ingedrukt. Een trilling van een halve seconde bij het glijden met een vinger over het gladde scherm, voelt alsof de vinger van de ene naar de andere knop beweegt. Als de vinger op een knop zelf beweegt, gaat de smartphone zachter en harder tillen en geeft zo het gevoel alsof de knop een ronde vorm heeft.

Met de nieuwe techniek blijken gebruikers veel sneller en accurater te kunnen typen dan op een touchscreen zonder de trilsoftware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Prachtig! Wat een mooi en simpel idee. Hopelijk komt deze techniek snel in productie.
Het lijkt trouwens een beetje op een theorie in de metafysica die stelt dat je met je vingers een vast object kunt voelen doordat beide objecten (trillende energieen) eventjes met elkaar 'versmelten'.

Ik had deze technologische ontwikkeling een maand of drie geleden al gelezen. Kan het artikel niet vinden, maar Nokia heeft een oude tablet achtige telefoon uitgebreid met een full qwerty-toetsenbord op het touchscreen, die volgens de tester niet onderdeed voor een echt toetsenbord. Als hij zijn ogen sloot zou de ervaring hetzelfde zijn.
Heeft iemand enig idee waar deze ontwikkeling het eerst in te zien zal zijn in productie?

Toch gevonden: Nokia heeft okt 2007 een concepttelefoon gedemonstreerd met een haptic (haptikos) touchscreen waarbij: 'Each press of a key returned a clunky click and tactile snap on the touchscreen, which made typing feel incredibly responsive and very usable on the smooth screen surface. In fact it was hard to remember that you were using a touchscreen keyboard' The Red Ferret Journal
Op de N770 had Nokia daarnaast een full sized toetsenbord waarin dezelfde technologie was toegevoegd en ook hierbij was de tester "stunned".

http://www.slashgear.com/nokia-demonstrate-haptikos-haptic-touchscreen-prototypes-088405.php#more-8405

In Korea heeft Samsung al 2 van deze toestellen op de markt de sch-w420 en de sph-w4200, wanneer ze in Nederland komen is helaas onbekend

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-25T16:40:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.