Australische operator: 'WiMAX is een ramp'

Dit artikel delen:

Buzz Broadband, de eerste WiMAX-aanbieder in Australië, heeft na een jaar de stekker uit zijn netwerk gehaald. WiMAX-technologie is volgens het bedrijf een 'ramp' en 'hopeloos mislukt'.

Enorm slecht bereik en slechte, trage verbindingen. Veel anders heeft de baas van Buzz Broadband afgelopen jaar niet gezien bij de exploitatie van zijn WiMAX-netwerk. Buzz Broadband bood WiMAX, de mobiele breedbandtechnologie, sinds een jaar aan. Het bedrijf staakte de dienst nadat de ceo van Buzz Broadband, Garth Freeman, de technologie bestempelde als een ‘ramp'. Hij deed deze uitspraak tijdens een WiMAX-conferentie in Bangkok, meldt het Australische CommsDay.

Freeman uitte tijdens de Thaise conferentie zijn zorgen over de technologie die zich wereldwijd nog moet bewijzen. De technologie zou ‘wellicht niet aan de verwachtingen voldoen'. WiMAX wordt volgens hem omgeven door een opportunistische hype. Hij wees het publiek op het feit dat de meeste ontwikkelingen zich nog in de testversie bevonden.

Onacceptabel

Buzz Broadband biedt breedbandinternet en digitale telefonie op de consumentenmarkt. Slechte en trage verbindingen maken de technologie echter onacceptabel. Voor Buzz Broadband was VoIP een belangrijk punt om mensen over te halen hun dienst te gebruiken, maar de techniek voldeed niet aan de verwachtingen. Gebruikers hadden herhaaldelijk last van een trage verbinding. De prestatie binnenshuis was problematisch bij afstanden boven de vierhonderd meter. Zonder een duidelijke zichtlijn van het basisstation viel het signaal weg bij meer dan twee kilometer.

Freeman was een jaar geleden tijdens een presentatie nog positief over de mogelijkheden van WiMAX. Hij liet toen weten dat zijn bedrijf binnen twee maanden al 10 procent had binnengehaald van het verwachte aantal gebruikers van 55.000.

Buzz Broadband heeft een licentie rondom de 3,5 GHz-band en gebruikt systemen van Airspan. De exacte technische redenen voor het falen van de WiMAX-activiteiten hield Freeman tijdens zijn toespraak in Bangkok voor zich.

WiMAX in Nederland

Ook in Nederland zijn er enkele aanbieders van WiMAX, zoals Casema, Callmax en Worldmax. Zij maken momenteel gebruik van dezelfde frequentie van 3,5 GHz. Als alles doorgaat, vindt eind 2008 een veiling plaats van de 2,6 GHz-breedbandfrequentie. De lagere frequentie zou betere dekking betekenen. Oorspronkelijk was deze veiling gepland in 2007, maar toen stelde het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken hem uit naar begin en later naar eind 2008.

Intel is een organisatie die nog fors investeert in WiMAX. Het bedrijf investeerde tientallen miljoenen dollars in de technologie die wordt gezien als directe concurrent van umts. De chipmaker helpt startende WiMAX-bedrijven met financiering om lokale WiMAX-markten een groei-impuls te geven. In Nederland heeft Intel een belang in Worldmax.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

EZ vraagt mening over Wimax-frequentieveiling

Intel investeert 2 miljard in WiMAX-project

Bulgarije krijgt landelijk WiMAX-netwerk

Worldmax koopt WiMAX-netwerk bij Alcatel-Lucent

Veiling WiMAX-frequenties uitgesteld

Cisco koopt WiMAX-specialist Navini

WiMAX mag zich officieel 3G-standaard noemen

Frequentieveiling laat vraag WiMAX of HSPA open

Alcatel-Lucent legt WiMAX aan in Duitsland

Europa loopt achter met investeringen in WiMAX

Spanning tussen WiMAX en umts loopt op

Intel verkiest WiMAX definitief boven 3G

Trage uitrol van WiMAX in Nederland

Casema start WiMAX-experiment in Brabant

Nog geen massamarkt voor WiMAX

Casema treedt buiten kabelgebied met WiMax

Intel investeert met Enertel in WiMax

WiMAX wordt toch echt een nicheproduct

'WiMAX mislukt zoals Betamax mislukte'

'WiMAX bereikt 1 miljard mensen in 2012'

WiMAX Forum deelt eerste productcertificaten uit

WiMAX-voorvechters sluiten alliantie

Worldmax begint na zomer Amsterdams WiMAX

Nieuwe miljardeninjectie in Amerikaanse WiMAX

WorldMax biedt op 2,6GHz WiMAX-frequentie


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-26T16:05:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.