Motorola brengt mobieltjes onder in apart bedrijf

Dit artikel delen:

Het Amerikaanse Motorola zet het mes in de organisatie en splitst zijn mobieltjesdivisie af van de rest van het bedrijf. De divisie ziet zijn omzet al vier kwartalen slinken en draait aanzienlijk verlies.

Onder druk van grootaandeelhouder Carl Icahn wordt de mobieltjesafdeling van het Amerikaanse Motorola in 2009 afgesplitst van de rest van de onderneming. De afdeling ziet al vier kwartalen zijn omzet afnemen en winst wordt niet gemaakt. De overige bedrijfsonderdelen zijn wel winstgevend en groeien bovendien flink. Na de splitsing gaan de twee nieuwe bedrijven Mobile Devices en Broadband & Mobility Solutions heten.

Aandeelhouders

Motorola's algemeen directeur Greg Brown heeft nog ongeveer een jaar om de bewuste divisie nieuw leven in te blazen. Het besluit tot splitsing volgt na eerdere pogingen van Brown om de afdeling te verkopen. Als hij hierin was geslaagd, zouden aandeelhouders een lage prijs per aandeel hebben moeten accepteren.

Vanuit de aandeelhouders bekeken, is een opsplitsing daarom een logischere oplossing, zegt analist Richard Windsor tegen persbureau Bloomberg. Op de New York Stock Exchange reageerden beleggers inderdaad positief op het besluit. Het aandeel Motorola was in de afgelopen twee jaar maar liefst 45 procent gekelderd.

Razr

Afgelopen kwartaal kende de mobiele-telefoondivisie van Motorola een verlies van maar liefst 388 miljoen dollar (zo'n 250 miljoen euro). Dat zou vooral te wijten zijn aan het uitblijven van een nieuwe cashcow zoals de dunne smartphone Razr die in 2004 op de markt kwam. Motorola verkocht in het laatste kwartaal van 2007 38 procent minder mobiele telefoons.

De andere takken van het bedrijf groeiden in dezelfde periode echter fors. Zo steeg de omzet van de afdeling die apparatuur maakt voor netwerken en voor kabeltv-decoders met 11 procent bij een winst van 192 miljoen dollar. De radio- en scannerafdeling groeide zelfs 35 procent en noteerde een winst van 451 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-26T20:26:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.