Rabo Mobiel hervat tests met NFC

Rabobank doet in 2008 een aantal grootschalige experimenten met het gebruik van near field communication (nfc) voor de afhandeling van betalingen. De mobiele operator hervat daarmee eerdere proeven in de supermarkt.

Welke rol krijgt de mobiele telefoon bij de afhandeling van betalingen en als 'ticketdrager' bij parkeergarages en pretparken? Rabobank voorziet hierin een belangrijke rol voor near field communication (nfc) en doet dit jaar verscheidene grote experimenten. Nfc is een slimme variant van radio frequency identification (rfid), waarmee bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een bankpas in twee richtingen met apparaten kan communiceren.

"We zoeken opvolging van de ervaringen die we met de draadloze betaalproef met Schuitema/C1000 opdeden. Je kunt wel afgaan op mobiele betaalervaringen in Japan, maar liever doen we zélf die ervaring op", vertelde Dan Armstrong, technisch directeur van Rabo Mobiel. Hij deed zijn uitspraak maandag 31 maart tijdens de Mobile Monday-bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam. De middag stond in het teken van mobiele bank- en betaaldiensten.

MVNO

Rabo besloot in 2005 zelf een mobiele virtuele netwerk operator (mvno) op te richten, wat Rabo Mobiel werd. Het bedrijf, dat binnenkort overstapt van het netwerk van Orange naar dat van KPN, zegt nu honderdduizend klanten te bedienen. Zij krijgen maandelijks 1 megabyte gratis dataverkeer en kunnen via hun telefoon online bankzaken regelen. De bank kijkt ondertussen naar wat de toekomst in 2012 kan brengen.

Armstong stond in het verleden aan de basis van verscheidene mvno's in Nederland en daar buiten. In 2001 was hij er al vroeg bij met Veronica Mobiel, Talkline Nederland en Virgin Mobile. In 2006 ging hij bij de bank aan de slag.

Zwaaien langs de kassa

Near field communications staat centraal in de toekomst, blijkt uit Armstrongs presentatie. In Rotterdam hield de bank met KPN en C1000 proeven waarbij de mobiele telefoon als schakel tussen kassa en bankrekening fungeerde. Klanten van C1000 konden door een speciaal mobieltje langs de kassa te zwaaien hun boodschappen betalen.

Komend jaar gaat de bank meerdere proeven houden om de werking van nfc te onderzoeken. In het zuiden van het land worden nfc-toestellen getest als virtuele prikklokken. Hiertoe werkt de bank met een niet nader genoemd uitzendbureau. 'Rabo Schoolbank' is een toepassing die contanten uit de kantines van scholen moet verwijderen.

Pretparken en parkeergarages

Daarnaast houdt de bank ticketing-proeven bij fietsenstallingen in vier steden en experimenten bij pretparken zoals nu ook bij Diergaarde Blijdorp. Bovendien vinden er tussen september en november 2008 proeven bij parkeergarages plaats. In die periode "houden we op vijfhonderd locaties in het land experimenten met twee loyaltyprogramma's. De namen van de partijen kan ik niet noemen", aldus Armstrong.

SEPA

Onlangs werd de pan-Europese betalingsstandaard SEPA in gebruik genomen. De Amerikaan zegt over goede informatie te beschikken die erop wijst dat iDeal en Minitix, beiden ontwikkeld bij Rabobank, op de short list voorkomen voor mogelijke pan-Europees toe te passen transactiesystemen. "Er zijn weinig andere mobiele systemen die SEPA-compliant zijn."

Welke partijen de rol van transactie-afhandelaar zullen vervullen van de niet-bancaire diensten, staat nog open. Zowel ict-bedrijven, mobiele operators als de banken willen ieder een groot stuk van die taart claimen. In welke richting het uiteindelijk uitpakt, kon ook Armstrong ondanks zijn gecombineerde bank- en telecomervaring niet duiden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-01T09:48:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.