Supersnel internetten via de kabel in Naaldwijk

Dit artikel delen:

Kabelexploitant CAI Westland biedt in het centrum van Naaldwijk via het bestaande televisieaansluitpunt in de woning symmetrische internetsnelheden tot 100 Mbit/s. Dat is ruim zes keer zo snel als het vorige record (16 Mbit/s), dat in 2002 door CAIW in een deel van Maassluis werd gerealiseerd.

Ter demonstratie van de hoge capaciteit heeft CAI Westland op het centrale plein van de gemeente op een groot scherm televisieprogramma's getoond die via het internet werden aangevoerd. De hoge snelheid maakt het onder meer mogelijk om via het internet hoge definitie televisie (hdtv) te kijken. Ook werd gedemonstreerd hoe snel grote bestanden met behulp van zo'n aansluiting zijn te downloaden.
 
Tegelijkertijd is in het winkelgebied een draadloze hotzone van 20 wifi zender/ontvangers in gebruik genomen, zodat gebruikers met laptop of pda in het winkelcentrum draadloos kunnen internetten met 54 Mbit/s.
 
Opmerkelijk is dat de hoge transfersnelheden niet worden gerealiseerd via glasvezel, maar via de bestaande coaxkabels. Volgens Aart Verbree, directeur van CAI Westland, zijn de mogelijkheden en capaciteit van het bestaande coaxiale kabelnet dan ook nog lang niet uitgeput.
 
"We halen die snelheden omdat we veel hogere frequenties in het coaxnetwerk toepassen," vertelde hoofd R&D Hans van der Giessen van CAI Westland vrijdag op het kabelcongres van Euroforum in Amsterdam. "Veel apparatuur is daar zelfs nog niet echt op afgestemd." De technologie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd ontwikkeld samen met technologiepartners Narad (apparatuur) en Infraconcept.
 
Wie gebruik wil maken van de volle 100 Mb moet wel diep in d buidel tasten. "Daarbij moet u denken een bedrag dat boven het inkomen van een modaal gezin ligt", zegt Van der Giessen. Hij rekent dan ook hoofdzakelijk op zakelijke klanten. "De modems zijn nogal fors, die willen mensen echt niet in hun huiskamer hebben staan."
 
Het Naaldwijkse experiment is van strategisch belang omdat er discussies gaande zijn over de verglazing van de bestaande telefonie- en kabelinstructuur. De kabelsector heeft steeds gezegd dat de huidige kabelnetwerken op dat gebied de komende jaren voldoende capaciteit bieden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor 28 euro in de maand vlieg je via de kabel ook bij ons in de regio Alkmaar over het net. Ik heb een top pakket voor 38 euro in de maand. Nooit geen problemen. Ben er erg blij mee. Zit al vijf jaar bij Multikabel en het werk perfect. Ook de kabel tv komt daar vandaan. Werk veel online tien tot twaalf uur per dag, dus
heb het wel nodig.

Grappig, dat informatie vaak zo klakkeloos wordt overgenomen. Zo wordt in dit artikel gesproken over WiFi met 54 Mbit/s, hoewel dat een utopie is. De maximaal haalbare snelheid neemt immers snel af over reeds korte afstand en door invloed van andere signalen. Dan wordt de bandbreedte ook nog eens gedeeld door het aantal mobiele gebruikers per hotspot.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-29T16:11:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.