Nokia en Qualcomm leggen ruzie bij

Dit artikel delen:

Na jaren getouwtrek hebben Qualcomm en Nokia hun dispuut over het gebruik van technologiepatenten bijgelegd. De Finnen betalen de komende vijftien jaar royalties en dragen enkele patenten over aan het Amerikaanse bedrijf.

De jarenlang slepende patentruzie tussen mobieltjesfabrikanten Qualcomm en Nokia is beslecht. Nokia betaalt de komende vijftien jaar royalties voor het gebruik van technologie die het Amerikaanse bedrijf ontwikkelde op het gebied van gsm, edge, hsdpa, ofdm, cdma, wcdma, lte en WiMAX.

Deze technologie mag vanaf nu ook worden gebruikt in de netwerkapparatuur van Nokia Siemens. Bovendien draagt Nokia enkele patenten over aan Qualcomm en trekken de Finnen hun antitrustaanklacht bij de Europese Commissie in. Het is onbekend hoeveel geld met de schikking is gemoeid.

Strijd

De twee bedrijven waren sinds begin 2007 verwikkeld in een juridische strijd. Nokia gebruikt in zijn producten technologie waarvan het patent bij Qualcomm ligt. De bedrijven kwamen echter niet uit onderhandelingen over de vernieuwing van de overeenkomst. Sinds die tijd spanden de bedrijven over en weer rechtszaken aan. Zo besliste een Amerikaanse rechter in december 2007 dat Nokia geen inbreuk maakt op Qualcomms patenten. Die uitspraak leidde weer tot een nieuwe aanklacht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-07-28T11:05:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.