Siemens verkoopt zijn laatste telecomdivisie

Na 160 jaar neemt Siemens afscheid van zijn allerlaatste telecomactiviteiten. SHC, de divisie van de Gigaset DECT-telefoonmodellen, komt in handen van investeringsmaatschappij Arques.

De Duitse hardwareleverancier Siemens draagt 80,2 procent van het eigendom in zijn telecomdivisie Siemens Home and Office Communication Devices (SHC) over aan kapitaalinvesteerder Arques Industries. Door de transactie, die op 1 oktober 2008 plaatsvindt, verliest Siemens zijn allerlaatste dochteronderneming op de telecommarkt. Het bedrijf was daar 160 jaar actief.

Afbouwen

Siemens bouwt sinds 2005 zijn telecomactiviteiten af omdat het bedrijf zich wil richten op de sectoren energie, industrie en gezondheidszorg. In dat jaar werd de divisie SHC verzelfstandigd en legde zich onder de merknaam Gigaset toe op de productie van DECT-toestellen voor draadloze telefonie. Daarmee was het een geduchte concurrent van Philips en het Japanse Panasonic. De Duitsers leverden ook apparatuur voor breedband internet en home entertainment.

In hetzelfde jaar besloot Siemens zijn mobieletelefonietak over te dragen aan het Taiwanese BenQ, omdat in 2004 meer dan een half miljard euro verlies werd geboekt. Het Beierse bedrijf betaalde de Aziaten 250 miljoen euro voor de overname. BenQ stak er echter zelf geen geld in waardoor de overgenomen divisie binnen een jaar alsnog failliet ging.

Ook de netwerktak van Siemens ging op de schop. In april 2007 werden deze activiteiten ondergebracht in een nieuwe joint venture met het Finse Nokia, onder de naam Nokia Siemens Networks.

Arques

Arques Industries, de nieuwe eigenaar van SHC, boekte in 2007 een omzet van 792 miljoen euro en heeft ongeveer 2100 medewerkers in dienst. Het bedrijf heeft zijn zetel vlakbij München, waar Siemens is gevestigd, en neemt vaker activiteiten over die niet tot de kerntaak van verkopende ondernemingen behoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook vaste openbare netwerken (zoals voip - NGN) gingen naar Nokia Siemens Networks

Wow, dat is brilliant opmerking Bert. Wij zijn ook verdrietig dat ons NL's trots nu in sauerkraut land zit...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-18T11:11:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.