Android mist Bluetooth door tijdgebrek

Dit artikel delen:

Het smartphone-platform Android ontbeert Bluetooth domweg vanwege tijdgebrek. Dit laat Android-ontwikkelaar Google nu weten. De aankomende smartphones met Android werken wel met reguliere Bluetooth-hoofdtelefoons.

Google verklaart dat tijdgebrek de oorzaak is voor het op de valreep verwijderen van ondersteuning voor Bluetooth in smartphone-platform Android. Het schrappen van de api (application program interface) voor de draadloze korteafstandsverbinding doet veel stof opwaaien. De eerste geavanceerde telefoontoestellen met het open besturingssysteem van Google komen later dit jaar op de markt.

Het verwijderen van de Bluetooth-api betekent echter niet dat de smartphones geen Bluetooth-apparaten ondersteunen. Hoofdtelefoons bijvoorbeeld zijn gewoon te gebruiken, sussen woordvoerders van de zoekmachine. Het ontbreken van de api houdt wel in dat ontwikkelaars geen applicaties kunnen maken die Bluetooth gebruiken op andere manieren dan simpel gebruik van hardware. Een voorbeeld is een chatsysteem op basis van nabijheid, dus werkend via Bluetooth.

GTalk ook verwijderd

De Android-ontwikkelaars van Google melden dat niet alleen Bluetooth op de valreep is verwijderd. Versie 1.0 van de ontwikkelkit (sdk) voor het smartphone-platform ontbeert ook de api voor de peer-to-peer chatservice GTalk. De reden voor deze verwijdering is dat er enkele grote beveiligingsproblemen zitten in die im-service (instant messaging).

"We waren allemaal erg opgewonden over de XMPPService, zoals de GTalkService eerst heette, toen dat was opgenomen in het voorproefje (early look) van de sdk", meldt Android-ontwikkelaar Dan Morrill op het teamblog. Toen de ontwikkelaars het interne team erbij haalde dat de beveiliging van de code keurt, bleek dat er enkele fundamentele beveiligingsproblemen zijn. De security-controle vond dus plaats nadat bètaversies van de sdk waren uitgebracht, maar wel voordat de definitieve versie uitkwam.

De GTalk-api zorgt ervoor dat applicaties eenvoudig berichten kunnen versturen naar andere GTalk-applicaties en -gebruikers. Misbruik van die functie houdt een risico in. Via deze communicatielaag kan onbedoeld informatie over gebruikers, zoals hun echte naam en e-mailadres, worden doorgegeven.

Later toevoegen

De api's voor GTalk en Bluetooth zijn nu tot nader order uitgesteld. Google is nog wel van plan die functies toe te voegen aan Android, maar de ontwikkelaars hebben daar meer tijd voor nodig. Het is nog onbekend wanneer dat zal zijn.

Ook is het niet duidelijk of en hoe die functies later zijn toe te voegen aan telefoontoestellen die dan al op de markt zijn verschenen. Smartphones zijn in wezen computers, maar vaak toch niet te upgraden waar het de besturingssoftware betreft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat klinkt als een verstandige beslissing. Beter een platform duidelijk niet ondersteunen als het niet kan, dan doen wat in mijn laptop is gebeurt met de USB ondersteuning die vanwege een fout in chip (thanx Intel) wel USB maar geen streaming USB ondersteund, waardoor externe audio interfaces helaas niet bruikbaar zijn.

:-). Bug! als je een nieuwe PC koopt om muziek mee te maken. Daarom beter niet gespect en vervolgens goed ontwikkeld dan wel gespect en crapinues opgeleverd, dus waardeer Google voor de eerlijkheid en scorn ze niet voor hun gebrek aan competentie.

Erg jammer, een groot gemis. Met name het feit dat ze niet aangeven hoe lang het nog gaat duren en of de devices te updaten zijn vind ik ronduit teleurstellend. Het betreft toch een open source platform? Er zijn vast wel mensen die willen en kunnen bijdragen. Voor het updaten van de devices blijven ze natuurlijk afhankelijk van de leveranciers van de hardware (lees HTC ed) maar Google zou dit in een overeenkomst toch moeten kunnen afdwingen en hiermee de early adopters tegemoed komen.

Eens met Kuipers: Eerst goed, dan snel. Betrouwbaarheid is belangrijk en nu men zo lang op iets als Android heeft moeten wachten maakt een paar maanden voor extra's als uitgebreide bluetooth ook niet meer uit.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-27T10:28:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.