Kilimanjaro-team test satellietverbinding

Op zondag 14 september begint de Computable ICT Expeditie naar de Kilimanjaro. De communicatie verloopt via de satelliet en dus wordt de verbinding getest. Maar wat doe je bij de melding 'No network found'?

"Hoe kan het nou dat het niet werkt?", vraagt Erik van Brunschot zich af. De Bosschenaar maakt deel uit van de Computable ICT Expeditie naar de Kilimanjaro en is aangesteld als satellietcommunicatie-expert. Hij probeert al dagen een dataverbinding op gang te krijgen tussen zijn tablet-pc en een satelliet. Die verbinding is binnenkort nodig om dagelijks vanaf de berg verslag te doen op Computable.nl. Zondag 14 september vertrekt het team naar Afrika's hoogste berg. Een week later bereiken de achttien deelnemers de top en op 25 september keren ze terug in Nederland.

De expeditie is voor het contact met de buitenwereld aangewezen op moderne satelliettechnologie. Op de kleine notebook Asus Eee PC900 is speciale expeditiesoftware geïnstalleerd waarmee het team berichten en foto's eenvoudig kan versturen. De pc wordt daarvoor aangesloten op een Thuraya SO-2510 telefoon, die de gegevenspakketten via de satelliet doorstuurt naar een computerserver in de Verenigde Staten. Die levert de berichten vervolgens af bij de redactie van Computable.

No network found

De techniek staat of valt met een goede voorbereiding. En dus maakt Van Brunschot zich druk over de satellietverbinding. Op het dak van een van de hoogste woontorens van Den Bosch steekt hij de telefoon omhoog, in de hoop dat hij het signaal van de satelliet opvangt. "We zitten hier bijna op de grens van het dekkingsgebied van Thuraya."

Hij heeft de pc aan het toestel gekoppeld, maar de combinatie geeft geen sjoege. ‘No network found', leest Van Brunschot op het beeldschermpje. Met een zucht legt hij de telefoon op tafel en gaat naar binnen om op internet verder te zoeken naar tips en trucs om de satelliettelefoon aan de praat te krijgen.

Beltegoed

Een kwartier later stapt hij vol goede moed en met nieuwe adviezen, opnieuw het dak op. "Hopelijk gaat het nu wel werken. Het heeft lang genoeg geduurd." Het waait flink, daar boven Den Bosch. De satellietcommunicatie-expert rommelt aan het kabeltje dat de notebook met de telefoon verbindt. ‘Data cable', herkent het toestel nu. Van Brunschot toetst wat codes in op de computer en nog een flink aantal op de telefoon. Hij kijkt twintig seconden stoïcijns naar het telefoontoestel dat hij in de lucht houdt.

Dan verschijnt een glimlach op zijn gezicht. "Bingo." Het is eindelijk gelukt de dataverbinding tot stand te brengen. "Het telefoonnummer was wel geactiveerd, maar dan moet je er natuurlijk ook nog wat beltegoed op zetten. Logisch toch?" Thuraya rekent minimaal een dollar per minuut. En dan maar hopen dat het team voldoende kraskaarten meeneemt.

ICT Expeditie 2008

Computable doet tijdens de expeditie regelmatig verslag vanaf de Kilimanjaro. Zie voor meer informatie over de expeditie, het team, de route en de berg de speciale expeditiepagina.

De expeditie wordt verzorgd door het Vlaamse Beyond Limits. Deze organisatie nam in 2006 een groep Belgische ict'ers mee tot aan de top van de Kilimanjaro. Andere tochten leidden naar Nepal om Thapa Peak (hoogte: 6013 meter) van de beroemde Dhaulagiri te overwinnen. Dat is de zevende hoogste berg ter wereld.

Sponsors

Ricoh is de hoofdsponsor van de Computable ICT-Expeditie 2008. Andere sponsors zijn Simac, Insights Discovery en Albelli.

Daarnaast wordt de expeditie mogelijk gemaakt door enkele partners. Dat zijn Wildtrails, Sprayway, Vaude, Nottebohm en Elan Languages.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naast voldoende kraskaarten meenemen is er vast ook nagedacht over de stroomvoorziening voor deze apparatuur. Ik bezit zelf een eeePC 900 en ik kan me de keuze voor zo'n superlicht maar compleet netbook dus heel goed voorstellen. Het begrip cloudbook wordt hier trouwens wel heel letterlijk opgevat. Het ontbreken van bewegende delen, zoals een harddisk is in dit soort expeditie-omstandigheden nog eens een bijkomend voordeel. Uit eigen ervaring kan ik meegeven dat de accu-autonomiteit niet bepaald eeuwig voort duurt. Wordt er gebruik gemaakt van een aggregaat op dergelijke expedities, om in de laadstroom te kunnen voorzien?

@Hans Noort:

De expeditie neemt extra accu's mee, zodat altijd voldoende power beschikbaar is. Bovendien wordt het gebruik van de apparatuur tot een minimum beperkt. Er zijn geen aggregaten aanwezig op de berg.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-09T11:12:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.