T-Mobile sluit MVNE aan op zijn netwerk

Telecomaanbieder T-Mobile Nederland geeft het Amerikaanse bedrijf Elephant Talk toegang tot zijn gsm-netwerk. De Amerikanen worden daarmee een mobile virtual network enabler (mvne) en bieden derde partijen telecomdiensten onder eigen merknaam aan.

T-Mobile Nederland heeft een contract gesloten met de Amerikaanse onderneming Elephant Talk, die daarmee toegang krijgt tot het gsm-netwerk van het Nederlandse telecombedrijf. Elephant Talk stelt derde partijen in staat spraak- en datadiensten via het netwerk van T-Mobile aan te bieden aan haar klanten.

MVNE

Een bedrijf dat zelf geen eigenaar is van het gsm-netwerk, maar van de eigenaar het exclusieve recht krijgt om andere telecompartijen op het netwerk aan te sluiten, wordt een mobile virtual network enabler (mvne) genoemd. De enabler integreert de noodzakelijke netwerk- en ict-technologie en kan nichepartijen zo telecomdiensten onder eigen merknaam bieden. Tot dusver sloot T-Mobile derde partijen, zoals Lyca Mobile en Ben, rechtstreeks en dus zonder tussenkomst van een mvne aan op zijn netwerk.

Vaak bieden mvne's hun klanten een platform waarin klantgegevens, facturen, fraude-analyse en het beheer van afzonderlijke simkaarten zijn geïntegreerd. Dergelijke klanten worden mobile virtual network operators (mvno's) genoemd. Zij hebben geen eigen netwerk ,maar bieden wel mobiele telecomdiensten aan. Het zijn vaak bedrijven en organisaties die zich op een specifieke gebruikersgroep, bevolkingsgroep of gemeenschap richten. Ze bieden zo'n groep vaak lage tarieven voor bepaalde bestemmingen, of specifieke mobiele diensten die voor de gebruiker relevant is.

Reformatorisch

Bekende mvno's zijn AH Mobiel, Hema Mobiel en Rabo Mobiel. Andere mvno's zijn bijvoorbeeld Erdee Mobiel, dat speciaal voor lezers van het Reformatorisch Dagblad werd ontwikkeld, TrendCall, dat zich richt op expats en mensen die vaak in het buitenland bellen, en Lebara Mobile dat onder allochtone groepen populair is.

Voorbeelden van andere Nederlandse enablers zijn Aspider Solutions (op het netwerk van KPN) en Teleena (op het netwerk van Vodafone).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-10T10:55:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.