Business partners teleurgesteld in Nokia

Dit artikel delen:

Nederlandse business partners en klanten zijn niet blij dat Nokia plotseling stopt met de Nokia Mobility Suite, een mobiele oplossing voor de zakelijke markt.

Nokia neemt afscheid van de Mobility Suite en richt zich op het leveren van mobiele telefoons. De fabrikant gaat voor de onderliggende infrastructuur voortaan samenwerken met grote leveranciers zoals IBM, Cisco en Microsoft. De Nokia Mobility Suite wordt niet meer verder ontwikkeld. Wel is er nog twee jaar ondersteuning voor de behind-the-firewall business mobility-oplossingen, zoals Nokia Intellisync Device Management, File Sync, Application Sync en Behind-the-Firewall Wireless.

De Intellisync-oplossingen worden vervangen door Nokia's push e-mailservices. Zo wordt de Nokia E71 in combinatie met Microsoft Exchange ActiveSync verkocht. Nokia zegt verder dat klanten door de overname van OZ Communications meer instant messaging- en e-mailservices kunnen gebruiken, bijvoorbeeld van Gmail, ICQ, Windows Live Messenger en Hotmail. Alternatieve oplossingen voor Nokia Intellisync worden geleverd door Microsoft, Blackberry (RIM), Sybase en Excitor. De laatste twee hebben resellers al migratieprogramma's aangeboden.

Teleurgesteld

Nederlandse businesspartners zijn teleurgesteld over de gang van zaken, vooral omdat het afscheid van Nokia Intellisync plotseling kwam en er geen direct alternatief is aangeboden. Harold Bax, business manager communication solutions van distributeur Copaco Nederland: "Wij zijn zeer teleurgesteld, maar het besluit van Nokia heeft geen gevolgen voor ons mobility-beleid of de samenwerking met Nokia. Wij blijven mobiele oplossingen leveren voor het zakelijke segment. We leveren ook mobility-oplossingen van Microsoft en Blackberry en onderzoeken nu verschillende alternatieven voor Intellisync. Voorop staat dat de oplossingen aansluiten op de behoefte van zakelijke eindgebruikers en de oplossingen die onze resellers kunnen aanbieden. Er zijn al wel leveranciers die migratieprogramma's aanbieden, maar dat is niet in alle gevallen een alternatief voor Intellisync. Dan kan zijn doordat ze bijvoorbeeld niet de laatste Nokia E-Series ondersteunen of doordat de VoIP- of w-lan-settings op deze toestellen niet gemanaged kunnen worden. Dat laatste is misschien wel de grootste installed base. Migratie is dus niet per definitie een oplossing."

Copaco kijkt niet alleen naar het product, gaat de manager verder. "We hechten ook veel waarde aan het two-tier distributiemodel en de organisatie achter het product. Een fabrikant moet wel betrokken zijn bij het kanaal en de middelen hebben om het kanaal te ondersteunen. Onze resellers hebben er het volste vertrouwen in dat wij met een goed alternatief zullen komen en dat wij de technische en commerciële ondersteuning kunnen blijven bieden die ze van ons gewend zijn. Copaco is daarnaast ook distributeur van de partijen waarmee Nokia een verdere samenwerking zoekt, waaronder Microsoft en IBM. Deze ontwikkelingen zullen we uiteraard ook nauwlettend blijven volgen."

Partners

Volgens diverse bronnen in de Nederlandse ict-vakhandel verkocht een aantal partijen de Intellisync-oplossingen al. Veel resellers hadden investeringen in tijd en geld gedaan, omdat de Nokia Intellisync-oplossingen kennisintensief zijn. Ook diverse klanten waren al met de oplossingen bezig, bijvoorbeeld de gemeente Maastricht, waar de oplossingen van Nokia Intellisync door PointGroup en Avit geïntegreerd zijn. De samenwerking met KPN was net gestart, er liepen inmiddels diverse ‘pilots' bij groot- en kleinzakelijke bedrijven.

Andere resellers die projecten hebben lopen, zijn Dimension Data en PHC Telecom. Reseller e-office zegt ‘net niet' met Nokia in zee te zijn gegaan, aldus Thierry Lammers. "We stonden op het punt Nokia Intellisync te verkopen, maar dat gaat dus niet door. We verkopen een soortgelijke oplossing van Blackberry, waarmee we projecten doen voor onder andere KPN en Vodafone. We blijven overigens in contact met Nokia, want ze bieden interessante oplossingen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Artie Jasperse , regional salesmanager van Sybase iAnywhere: "Wij hebben de Nokia partners en eindgebruikers direct opgevangen. Onze Information Anywhere Suite is volgens Gartner marktleider op het gebied van Email behind the Firewall, Device Management, Security en Applicatie Development. Deze producten zijn een perfect alternatief voor de Intellisync producten. Voor bestaande gebruikers is er een eenvoudige migratie mogelijk en voor potentiele nieuwe klanten bieden wij zeer aantrekkelijke licentie mogelijkheden."

I-Anywhere is helemaal geen alternatief voor Intellisync. De nieuwste Nokia toestellen (E71 en E66) worden niet ondersteunt, devicemanagement ondersteunt geen Blackberry toestellen en men heeft geen alternatief voor het managen van Intellisync Call Connect clients.

Patrick Balleur, Account Manager iAnywhere.
iAnywhere ondersteund op platform niveau, Symbian s60 3rd wordt volledig ondersteund naast alle windows mobile, palm os en blackberry platformen. Ook de E71 en E66 worden dus ondersteund. Tevens kan er een alternatief geboden worden voor call connect clients. Momenteel zijn we al in meerdere migraties bezig van Intellisync klanten. Daarnaast ondersteunen wij met ons device mananagement pakket zeker ook Blackberry toestellen. Wij bieden functionaliteit bovenop de functionaliteit van Blackberry.
Aangezien we wereldwijd marktleider zijn wordt dat ook van ons verwacht

Bij interesse kunt u contact met mij opnemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-15T14:53:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.