'Aanpassing WiMAX-veiling kost gewoon tijd'

Dit artikel delen:

Het ligt niet aan desinteresse uit de markt dat het ministerie van Economische Zaken de frequentieveiling uitstelt tot medio 2009. "Nu de contouren helder zijn, moeten we een aantal zaken regelen voordat alles van start kan."

Het nieuwe uitstel van de WiMAX-frequentieveiling, naar het tweede kwartaal van 2009, is volledig te wijten aan het doorvoeren van een aantal aanpassingen en niet aan gebrek aan interesse uit de markt. Dat zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg van het ministerie van Economische Zaken. Oorspronkelijk was de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband gepland in 2007, maar toen stelde het ministerie hem uit naar begin en later eind 2008 en nu dus naar 2009.

In het verleden is meermaals beweerd dat het uitstel te wijten is aan gebrek aan interesse uit de markt. Van Scherrenburg bestrijdt dit. "We waren het afgelopen jaar met dertien partijen in consultatie. Dat betekent niet dat exact deze dertien aan de veiling meedoen, maar het geeft wel een beeld van de interesse." De beschikbare frequentieruimte kan over tenminste vijf marktpartijen worden verdeeld.

Veel tijd

"Het organiseren van de veiling kost gewoon veel tijd. Nu de contouren helder zijn, moet een aantal zaken worden geregeld voordat alles van start kan", aldus de woordvoerder. "Allereerst moet het ministerie het veilingproces voorleggen aan de Europese Commissie in Brussel. Vervolgens moeten we de geïnteresseerde partijen uitleggen hoe het ingewikkelde proces werkt. Daarna moet de veilingsoftware nog uitvoerig worden getest."

Het zal in Nederland voor het eerst zijn dat een frequentieveiling via internet plaatsvindt. Er zouden op die manier minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven zijn. Het internetprogramma dat voor de veiling wordt gebruikt, is volgens woordvoerder Van Scherrenburg een product van het Britse bedrijf Dotecom. Dat ontwikkelde soortgelijke toepassingen voor frequentieveilingen in het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De Britten werden na een Europese aanbesteding door het ministerie van Economische Zaken gekozen.

Veiling

Met de veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan hij bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie LTE (Long Term Evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

Naar verluidt zijn onder de geïnteresseerden telecombedrijven KPN, CallMax, Worldmax en Ziggo, het nieuwe kabelbedrijf waarin ook Casema is opgegaan. Casema en CallMax experimenteerden enige tijd geleden met WiMAX. Worldmax exploiteert in Amsterdam als eerste ter wereld een commercieel mobiel WiMAX-netwerk. Er zijn ook enkele buitenlandse partijen die willen meedingen, maar het is niet bekend welke dat zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-22T09:44:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.