Debitel verkoopt klanten aan KPN en Vodafone

Telecomaanbieder Debitel Nederland wordt verkocht aan KPN. De merknaam verdwijnt binnen twee en een half jaar uit het Nederlandse straatbeeld. Vodafone en KPN verdelen de ongeveer negenhonderdduizend abonnees. Klanten belden al via het netwerk van een van deze twee aanbieders.

Nederlands grootste virtuele netwerkaanbieder Debitel Nederland doet afstand van al zijn telefoonabonnees en verdwijnt van de Nederlandse markt. KPN koopt het bedrijf van de Duitse moederonderneming Debitel AG. Het is niet bekend welk bedrag met de overname is gemoeid. De naam Debitel verdwijnt binnen twee en een half jaar uit het Nederlandse straatbeeld.

Verdeeld

De ongeveer negenhonderdduizend Debitel-abonnees worden verdeeld tussen Vodafone en KPN. 530.000 klanten verhuizen naar KPN, Hi en Telfort. Het gaat om driehonderdduizend abonnementhouders en 230.000 prepaidbellers. De resterende Debitel-abonnees worden klant bij Vodafone. Alle telefoongesprekken gingen al via het netwerk van KPN of Vodafone.

In 2007 had Debitel Nederland een netto-omzet van ongeveer 247 miljoen euro. Het bedrijf heeft ongeveer honderddertig voltijds arbeidsplaatsen (fte). Zij komen in dienst van de consumentendivisie van KPN. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

Voor KPN betekent de overname een grote omzetverschuiving van zijn wholesale-afdeling naar de 'normale' consumentenafdeling. Klanten van afdeling Wholesale zijn de aanbieders van mobiele telefonie, die in plaats van een eigen netwerk gebruikmaken van het netwerk van KPN. Debitel was tot dusver de grootste klant van deze afdeling. Een ander voorbeeld van zo'n mobiele virtuele netwerk operator (mvno) is AH Mobiel.

Verschraling

De overname van Debitel door KPN is een enorme verschraling van de markt voor mvno's in Nederland, zegt Ed Achterberg van de website Telecompaper tegen Emerce. "Dit is een grote slag. Debitel stond al te koop en ik denk dat onder invloed van de financiële crisis de prijs zodanig is gedaald dat die voor KPN aantrekkelijk is geworden."

Het is onbekend wat Vodafone gaat doen met zijn nieuwe Debitel-klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waardeloos. Ik probeer als cosument van KPN af te komen, maar het lukt gewoon niet. Ben je eindelijk van je KPN internet over naar Telfort, is je nieuwe provider alweer overgenomen. Vervolgens is je mobiel ook weer onder KPN gehangen. Gelukkig werk ik nog niet voor KPN... maar ja, voor hoe lang?

zo zie je maar dat die MVNO's ook geen lang leven hebben. Voorheen waren het de Talkline's van deze wereld (z.g. mobiele service providors), nu is de tijd aangebroken voor de MVNO's om opgeslokt te worden. Uiteindelijk krijgen we een situati met 3 operators: Vodafone (internationaal) T-Mobile (internationaal) en KPN (inter regionaal) en 'that's it'. Gekoppeld aan de nieuwe trend dat je specifieke toestellen alleen maar bij 1 operator kunt kopen (vb: Iphone bij T-Mobile en de nieuwe Blackberry Storm alleen bij Vodafone) wordt het er allemaal niet leuker op in mobiel land.

Niet zo negatief! Nu wordt het in ieder geval overzichtelijker op de NL'se markt. Er is geen land op aarde zo klein als NL waar zoveel verschillende aanbieders actief zijn. Deze versimpeling hoeft niet slecht voor de klant te zijn!

hm, ik was niet negatief, meer realist m.i. By the way...in dit land is nog geen france telecom (niet meer)en telefonica. dan weet je dus gelijk wat er met kpn uiteindelijk gaat gebeuren... misschien moeten we een website opzetten met weddenschappen wie en wanneer kpn wordt overgenomen. Scheepbouwer spreekt over het bereiken van de eerste mijlpaal "terug naar groei". Ik vraag me af hoe hij de volgende mijlpaal heeft genoemd??

Vodafone heeft de klanten van Debitel inderdaad overgenomen. Ik ontving een aanbieding in de bus omdat mijn abonnement bijna verliep met de vraag of ik gebruik van KPN wou maken. Ik ging naar Vodafone om mijn abonnement bij hun te verlengen ondanks dat ik het netwerk Vodafone had bij Debitel en zij lieten mij tekenen en gaven mij mee dat zij mij gaan bellen als zij meer weten over de mogelijkheden terwijl men bij ondertekening voor verlening meteen een telefoon hoort te krijgen en de simkaart.
Ik kreeg maar niets te horen en heb geleik op internet gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuw abonnement, want mijn telefoon was vlak voordat ik deze was gaan verlengen ook gestolen op 13 mei 2008.
Ineens gaat er 35 euro van mijn rekening af rond 15 oktober 2008. ben naar Vodafone gegaan, kreeg ik mee dat ik getekend heb voor een overname. En nu? je hebt getekend, ja, maar waarom kreeg ik geen telefoon mee en de simkaart? dat kan niet bij een overname. Overname? ja overname vanuit Debitel en daar hebben wij ook gegevens van gekregen zegt dezelfde medewerker die het contract met mij ondertekende. woest dat ik werd en heb de klantenservice gebeld. uiteraard doorgegeven dat ik niet de juiste informatie gekregen heb waarover zij dit ging neerleggen bij haar collega's, maar noch bleef het bedrag afgeschreven worden van 70 euro per maand. de vorige bedrag was van een halve maand.
Ik bleef dit storneren omdat ik geen simkaart en telefoon kreeg. Nu zijn we nog steeds bezig en afwachten maar wat het wordt. Dit is echt geen doen met Vodafone.

@jw, waarom zou je van KPN naar Telfort willen? Telfort is al een hele tijd de low budget tak van KPN met dito low service.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-23T11:30:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.