Motorola verzelfstandigt mobiele tak niet

Telecom- en netwerkleverancier Motorola brengt de productie van mobiele telefoons voorlopig niet onder in een zelfstandige onderneming. De afsplitsing stond gepland voor eind 2009.

De plannen die telecomleverancier Motorola had om zijn mobieletelefoondivisie te verzelfstandigen, zijn in de ijskast gezet. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf bekendgemaakt. Analisten vermoeden dat de onderneming onvoldoende financiële middelen heeft om de afsplitsing door te zetten. Door de economische malaise in de Verenigde Staten en enkele andere belangrijke afzetmarkten, is de omzet de afgelopen maanden flink gekelderd.

Teleurstellend

Het bedrijfsonderdeel dat mobiele telefoons maakt, zou in het derde kwartaal van 2009 een zelfstandige onderneming worden. Motorola besloot hiertoe omdat het onderdeel al jaren met teleurstellende verkoopcijfers kampt. Als de mobiele tak afsplitst, zou de moederonderneming meer kunnen profiteren van de beter presterende divisie die netwerkapparatuur bouwt.

Mobiele telefoons van Motorola zijn uit de gratie. De Razr, het hippe toestel dat in 2005 op de markt verscheen, was het laatste mobieltje dat gretig aftrek vond. "Zolang ze geen aantrekkelijke mobieltjes verkopen, heeft het geen nut om de divisie af te splitsen", verklaart analist Dave Novosel op de site van Forbes Magazine. Hij voegt er aan toe dat het tot eind 2009 duurt voor de fabrikant weer met nieuwe telefoontoestellen komt.

Motorola boekte in het derde kwartaal van 2008 een nettoverlies van 397 miljoen dollar. Een jaar eerder was het kwartaalresultaat nog zestig miljoen winst. De verkopen van het gehele concern daalde het afgelopen kwartaal met iets meer dan vijftien procent naar 7,5 miljard dollar. Het bedrijf verkocht in die periode echter 31,7 procent minder mobiele telefoons (25,4 miljoen toestellen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-31T11:35:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.