Ultrawideband in de problemen

Dit artikel delen:

Het gaat slecht met ultrawideband (UWB). Intel stopt een onderzoeksprogramma naar deze draadloze communicatietechnologie. En vorige week sloot WiQuest, de belangrijkste UWB-chipmaker, zijn deuren.

Intel heeft een onderzoeksprogramma naar ultrawideband (UWB) geschrapt. De chipmaker neemt niet volledig afstand van deze draadloze communicatietechnologie, want het bedrijf heeft nog belangen in twee startups. Eén van deze twee, Staccato Communications, zou echter in financiële problemen verkeren.

Belangrijkste chipmaker stopt ermee

Vrijdag sloot de belangrijkste UWB-chipmaker, WiQuest, ook al zijn deuren. De fabrikant maakte onder andere uwb-chips voor laptops en hubs.

Voor het binnenshuis breedbandig verzenden van data met uwb zijn door de industrie veel apparaten ontwikkeld. Dat komt doordat in de V.S. in 2002 uwb al werd goedgekeurd over de korte afstand. Daardoor staat uwb nu bekend als een radio-technologie die geschikt is met een bereik tot maximaal tien meter. Niets is echter minder waar. Boven de tien meter neemt de breedbandigheid van uwb verder af, maar de toepassingsmogelijkheden zeker niet. Zo kan uwb in principe gebruikt worden voor mobiele datacommunicatie, vergelijkbaar met umts.

In Nederland ontwikkelde Utellus uwb-oplossingen voor de lange afstand. Utellus werd in augustus overgenomen door hightechbedrijf Xsens.

UWB

Ultra wide band is een radiotechniek waarbij een zender hele zwakke pulsen over een groot spectrumbereik uitzendt. Daarbij wordt dus geen draaggolf gebruikt. Juist door dat afwijkende gedrag heeft uwb veel voordelen boven andere radio-technologieën. Uwb kent allerlei toepassingen, zowel over de lange als de korte afstand. Hoe korter de afstand, hoe breedbandiger de communicatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-04T11:30:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.