Nokia zet Lotus Notes op smartphones

Dit artikel delen:

In een poging om zijn smartphones aantrekkelijker te maken voor zakelijk gebruik, koppelt Nokia 47 van zijn Symbian-toestellen aan Lotus Notes van IBM. Eerder konden gebruikers van Microsoft Exchange hun e-mail al binnenhalen en versturen op toestellen van Nokia.

Gebruikers van IBM's zakelijke e-mailprogramma Lotus Notes, kunnen hun berichten controleren en versturen vanaf hun smartphone van Nokia. Het betreft de ongeveer 47 toestellen die draaien op de derde editie van het besturingssysteem S60 van Symbian. Dat hebben de bedrijven gezamenlijk bekendgemaakt.

Vanaf december 2008 krijgen gebruikers vanaf hun mobiele toestel ook toegang tot hun adressenlijst, agenda, to-do-lijst en het bedrijfsnetwerk. De toepassingen komen beschikbaar door speciale Lotus Notes Traveler software van Lotus Domino Server.

Tachtig miljoen

Meer dan tachtig miljoen mensen zouden een toestel hebben dat draait op S60. Volgens vice president Soren Petersen van Nokia betekent de samenwerking met IBM dat bijna negentig procent van alle zakelijke e-mail mobiel kan worden geraadpleegd met Nokia-toestellen. "Aanschaf van extra servers, middleware of licenties is hierbij niet nodig." Hij is blij met de samenwerking. "Met de aanwezigheid, positie en technologie die IBM in de zakelijke markt heeft, zijn ze een belangrijkste partner voor ons", aldus Petersen.

Voor IBM is de samenwerking met Nokia van belang om het mobiele gebruik van zijn kantoorsoftwarepakket Lotus Notes te vergroten. "We bevrijden letterlijk miljoenen mensen van de noodzaak om hun zakelijke communicatie via hun desktop of laptop te regelen", aldus voice president Kevin Cavanaugh van IBM Lotus Software. Behalve Notes kunnen ook Lotus Sametime, Lotus Connections en Lotus Quickr via de Nokia's worden gebruikt.

Exchange

Nokia probeert al langere zijn smartphones aantrekkelijker te maken voor de zakelijke markt. Sinds september 2008 werd het al mogelijk om zakelijke e-mail via Microsoft Exchange te ontvangen op S60-mobieltjes.

Overigens draait Lotus Notes al langere tijd op de iPhone van Apple.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-24T14:57:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.