Nederland geeft 30,9 miljard euro uit aan ICT

De Nederlandse markt voor ict-diensten en -producten heeft in 2008 een omvang van 30,9 miljard euro. Het grootste aandeel daarin hebben telecomdiensten met 12,5 miljard euro. It-diensten komen op de tweede plaats met een waarde van 9,3 miljard euro, meldt het Duitse onderzoeksbureau Bitkom.

In Nederland worden dit jaar voor 30,9 miljard euro ict-diensten en -producten afgenomen. Dit blijkt uit het doorlopende onderzoek naar de ict-markt van het Duitse onderzoeksbureau Bitkom. Informatietechnologie heeft in het totaalbedrag een aandeel van 54 procent.

Netwerkdiensten van telecombedrijven staan met stip op de eerste plaats, met een waarde van 12,5 miljard euro. It-diensten zijn goed voor een omzet van 9,3 miljard. Hardware, software en netwerkapparatuur volgen met respectievelijk 4,2, 3,1 en 1,1 miljard euro. Mobiele telefoons zijn goed voor 700 miljoen euro.

Eito

De cijfers zijn afkomstig uit het zogeheten Eito-onderzoek van Bitkom. De naam staat voor European Information Technology Observatory.

ICT-markt 2008

Nederlandse ICT-markt 2008 Waarde in miljarden euro’s
Telecomdiensten12,5
IT-diensten9,3
Hardware4,2
Software3,1
Netwerkapparatuur1,1
Mobiele telefoons0,7
Totaal 30,9
Bron: Bitkom Research GmbH

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-04T13:43:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.