Sony Ericsson en Vodafone lid van Android-club

Dit artikel delen:

Vodafone en Sony Ericsson worden samen met twaalf andere technologiebedrijven lid van de Open Handset Alliance. Dat is de club die het gebruik van het mobiele besturingssysteem Android wil aanjagen.

Veertien technologiebedrijven, waaronder gsm-fabrikant Sony Ericsson en telecomconcern Vodafone, zijn toegetreden tot de Open Handset Alliance. De groep achter het mobiele besturingssysteem Android telt nu 47 deelnemers.

Wel of niet beperken

Sony Ericsson toont daarmee dat hij zich niet wil beperken in de besturingssystemen waarop zijn toestellen draaien. Tot voorkort draaiden alle mobieltjes van de Japans-Zweedse mobieltjesmaker op Symbian, het platform dat tegenwoordig volledig in handen is van concurrent Nokia. Begin 2008 werd bekend dat het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf, de smartphone Xperia X1, gebruikmaakt van Windows Mobile. En nu loopt de onderneming zich dus warm voor Android, het besturingssysteem dat door internetbedrijf Google wordt aangejaagd.

Dat telecombedrijf Vodafone toetreedt tot de Open Handset Alliance, zal veel mensen verbazen. Als eerste grote operator besloot de onderneming al in 2006 om het aantal ondersteunde mobiele besturingssystemen te beperken tot drie: Symbian, Windows Mobile en Linux. Android is weliswaar gebaseerd op Linux, maar zeker niet compatibel met de standaarden die Stichting LiMo stelt. Die organisatie werkt aan gedetailleerde specificaties voor toepassingen die draaien op mobiele Linuxapparatuur. Concurrent T-Mobile is al langer lid van de alliantie.

Verplichting

Deelname aan de Open Handset Alliance schept overigens geen verplichting om Android-toestellen te ontwikkelen. Het kan ook worden gebruikt om alleen aan de achterliggende code bij te dragen of om aanpalende producten en diensten te leveren.

Andere nieuwe leden van de alliantie zijn onder andere pc-leveranciers AsusTek en Toshiba, netwerkleveranciers Ericsson en Huawei en navigatiefabrikant Garmin. Andere deelnemers zijn bijvoorbeeld Google, HTC, Intel, Motorola, Samsung, LG en T-Mobile. In totaal zijn er 47 leden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Tot voor kort draaiden alle mobieltjes van de Japans-Zweedse mobieltjesmaker op Symbian"

Onzin. Behalve de business phones draaien alle mobieltjes op een platform vervaardigd door Ericsson

Sinds 2003 draaien de P-, M- en G-Series van Sony Ericsson op UIQ (User Interface Quartz). Dat platform is wel degelijk gebaseerd op Symbian en werd zelfs in 2007 door SE gekocht van de Symbian Ltd. Later dat jaar verkocht het bedrijf de helft van UIQ trouwens door aan Motorola.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-10T10:21:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.