Kamermotie dwingt tot uitstel WiMAX-veiling

Dit artikel delen:

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin wordt geëist dat de voorwaarden van de veiling van de 2,6GHz-frequentieband worden aangescherpt. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vreest dat de veiling daardoor worden uitgesteld tot begin 2010.

Het ministerie van Economische Zaken stelt de veiling van de 2,6GHz-frequentieband waarschijnlijk opnieuw uit. Aanleiding voor het uitstel is een nieuwe veilingvoorwaarde, waarmee de Tweede Kamer op 18 december 2008 instemde. Staatssecretaris Frank Heemskerk vreest dat de veiling door de aanpassing pas begin 2010 kan plaatsvinden.

Op initiatief van PvdA-kamerlid  Martijn van Dam eist het parlement dat een deel van de te veilen frequentieruimte wordt gereserveerd voor nieuwkomers op de telecommarkt. Op tenminste één van de minimaal vijf veilingkavels mogen de bestaande aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile niet bieden. Ook de verschillende kabelmaatschappijen, zoals Ziggo en UPC, zijn uitgesloten van bieding op dit kavel.

Nieuwkomers

Met de nieuwe voorwaarde wil de Tweede Kamer de toetreding van nieuwkomers en nieuwe technologie forceren. Critici vonden de eerdere veilingvoorwaarden belachelijk en verwachtten namelijk dat de veiling door de bestaande marktpartijen zou worden gebruikt om nieuwe initiatieven te dwarsbomen. Ze zouden de frequenties na verwerving niet in gebruik nemen, maar ondertussen wel de toetreding van nieuwkomers blokkeren. Het ministerie van Economische Zaken anticipeerde al eerder op deze kritiek door de frequentieband in meer en kleinere kavels te hakken (per 40MHz in plaats van per 80MHz).

Bovendien eist de overheid dat elke vergunninghouder binnen twee jaar een openbare elektronische communicatiedienst moet aanbieden in een minimaal dekkingsgebied van twintig vierkante kilometer. Ondanks deze eerdere aanscherpingen komt de Tweede Kamer met aanvullende voorwaarden om nieuwkomers een kans te gunnen.

Uitstel

Het zou het vierde uitstel van de frequentieveiling betekenen. De veiling stond oorspronkelijk gepland in het najaar van 2007. Hij werd uitgesteld naar begin 2008, naar eind 2008 en naar het tweede kwartaal van 2009. Staatssecretaris Heemskerk zegt dat de nieuwe veilingvoorwaarde een vertraging van tien maanden oplevert. Daarmee zou de veiling pas begin 2010 plaatsvinden.

Veiling

Met de veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Ondanks dat de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Tele2 hoopt op WiMAX-licentie

Kamer hoopt op 276 miljoen uit WiMAX-veiling

'Aanpassing WiMAX-veiling kost gewoon tijd'

WiMAX-veiling krijgt online primeur

EZ stelt WiMAX-veiling uit tot lente 2009

HTC bouwt eerste WiMAX-telefoon

Ministerie wil Wimax-frequenties ophakken

'WiMAX bereikt 1 miljard mensen in 2012'

Voorwaarden WiMAX-veiling zijn 'belachelijk'

Weinig interesse voor een WiMAX-frequentie

WorldMax biedt op 2,6GHz WiMAX-frequentie

EZ vraagt mening over Wimax-frequentieveiling

Veiling WiMAX-frequenties uitgesteld

Frequentieveiling laat vraag WiMAX of HSPA open

2,6 GHz-frequentieveiling gaat van start

KPN daagt Agentschap over frequentieveiling

Negen deelnemers bij WiMAX-veiling 20 april

EZ organiseert WiMAX-veiling in april

KPN: EZ mist langetermijnvisie telecom

KPN hekelt ruimte nieuwkomers WiMAX-veiling

Ministerie reserveert 2,6 GHz voor nieuwkomers

EZ wil alle telecomfrequenties technologievrij

Extra kavel vertraagt WiMAX-veiling tot 2010

Nederland niet als eerste over op LTE

Veel Europese WiMAX-veilingen zijn vertraagd


Reacties

Is de overheid nu ook de partij (toestemmingverlener) die je als burger aansprakelijk kunt gaan stellen, als je stralings gerelateerde gezondheidklachten krijgt?

Of mag je dan je rechtzaak opstarten tegen telecom providers (als uitvoerend orgaan, mastenbouwers)

Of zijn ze beide "als schuldige aan te wijzen" / medeplichtig aan elkaar

Wie weet hier een (juridisch) antwoord op?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-22T10:56:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.