Sony Ericsson sluit 2008 met 73 miljoen verlies

De Japans-Zweedse mobieltjesfabrikant Sony Ericsson boekte in 2008 een nettoverlies van 73 miljoen euro. Een jaar eerder draaide de onderneming nog meer dan een miljard euro winst. Het bedrijf wijt het verlies aan de tegenvallende verkoopcijfers, ongunstige wisselkoersen en herstructureringskosten.

Mobieltjesfabrikant Sony Ericsson beleefde in 2008 het slechtste jaar uit zijn geschiedenis. In het laatste kwartaal boekte het Japans-Zweedse bedrijf een verlies van 187 miljoen euro, waardoor het jaarresultaat uitkomt op een verlies van 73 miljoen euro. Het jaar daarvoor boekte de fabrikant nog een winst van meer dan een miljard euro.

Ingestort

In 2008 is het bedrijfsresultaat van Sony Ericsson volledig ingestort. Het jaar begon met een nettowinst van 220 miljoen euro in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal bedroeg de winst nog maar zes miljoen. De derde periode sloot de fabrikant met een tekort van 25 miljoen euro en in kwartaal vier was het verlies dus opgelopen tot 187 miljoen. Een topman van jointventurepartner Sony betwijfelde in 2008 of Sony Ericsson over drie jaar nog zou bestaan.

De slechte cijfers zijn volgens de onderneming voornamelijk te wijten aan de tegenvallende verkopen. Hoewel de omzet in het laatste kwartaal 3,4 procent aantrok ten opzichte van de periode daarvoor, werd over het gehele jaar dertien procent minder omzet gedraaid (11,24 miljard euro). De opleving van de omzet in het laatste kwartaal is te danken aan gunstige ontwikkelingen van de wisselkoers in die periode. In 2008 verkocht het bedrijf 96,6 miljoen toestellen, die gemiddeld 116 euro kosten. Een jaar eerder gingen nog 103,4 miljoen apparaten voor gemiddeld 125 euro over de toonbank.

Reorganisatie

De brutomarge die het bedrijf behaalt op elk verkocht product, nam in 2008 af van 31 naar 22 procent. Dit zou het gevolg zijn van negatieve wisselkoersen, herstructureringskosten en afschrijvingen.

Volgens het bedrijf lopen de eerder aangekondigde reorganisatieplannen op schema. In juli 2008 kwamen tweeduizend medewerkers op straat te staan. Daarmee wordt gehoopt op een jaarlijkse kostenbesparing van driehonderd miljoen euro. Daarnaast komt er een nieuwe herstructurering waarmee nog eens 180 miljoen euro per jaar wordt bespaard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als Sony verlies lijdt dan hebben ze dit uitsluitend aan zichzelf te danken. Reeds in Februari 2008 werd de Sony Xperia aangekondigd. Ik wacht nu al bijna een jaar op dit toestel en nog steeds is het in Belgie amper te vinden. Ik ken op zijn minst nog tien andere personen die ook vergeefs wachten tot hun order voor dit toestel door de dealer wordt uitgevoerd. Ik vermoed dat er duidelijk iets hapert met het distributienet van Sony Ericsson, dit in schril contrast met bvb concurrent Nokia, waarbij elk nieuw type toestel bijna onmiddellijk overal voorradig is. Sony aub, doe er wat aan !!

Nou ik vind het een super toestel, kon 'm zo bij dealer meenemen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-16T11:09:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.