HTC en Huawei maken nieuwe Android-telefoon

Dit artikel delen:

Los van elkaar brengen mobieltjesfabrikanten HTC en Huawei binnenkort nieuwe smartphones op de markt die draaien op het besturingssysteem Android. Voor HTC is het na de G1 zijn tweede Android-telefoon, voor Huawei de allereerste.

Mobieltjesfabrikanten Huawei en HTC brengen elk een nieuwe smartphone uit die draait op het besturingssysteem Android. Voor het Taiwanese HTC is de ‘Magic' de opvolger van de G1. Dat is het allereerste toestel dat draait op het opensourceplatform dat grotendeels door Google werd ontwikkeld en sinds kort ook in Nederland te koop is. Het Chinese Huawei is de tweede fabrikant die een Android-toestel heeft gepresenteerd.

Vodafone en iPhone

Voor de Magic sloot fabrikant HTC een distributieovereenkomst met telecombedrijf Vodafone. Dat gaat het toestel vanaf de lente exclusief verkopen in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Bovendien wordt het apparaat op de Italiaanse markt verkocht, zij het niet exclusief bij Vodafone. Het is niet bekend of en wanneer het toestel in Nederland verschijnt. HTC en Vodafone zitten samen in de Open Handset Alliance, het verbond dat Android aanjaagt.

Huawei presenteert zijn eerste Android-telefoon. Het toestel, dat sprekend lijkt op de Apple iPhone, komt na de zomer van 2009 op de markt. Het is onbekend of de Chinese smartphone via een exclusieve samenwerking met een telecomaanbieder wordt verkocht en in welke landen.

Acht miljoen Android-telefoons

Andere telefoonfabrikanten werken ook aan smartphones die draaien op Android. Zo verwachten Samsung, LG en Motorola hun toestel in het najaar van 2009 aan te kondigen. Branchegenoten Lenovo en Asus doen dat, net als Huawei, waarschijnlijk nog voor de zomer. Sony Ericsson werd in december 2008 lid van de Open Handset Alliance, dus ook van die fabrikant verwachten deskundigen op termijn een Android-toestel. Eind 2009 zouden er al met al tussen de vijf en acht miljoen smartphones met Android als besturingssysteem zijn verkocht.

Onbegrijpelijk

Overigens gelooft niet iedereen in de potentie van Android. Topman Steven Ballmer van Microsoft heeft er geen goed woord voor over. "Ik snap de strategie echt niet, misschien iemand anders wel?", vroeg hij eind 2008 op een conferentie in Sydney. "Bij investeerders langs te gaan met een mobiel besturingssysteem zonder verdienmodel - ik zou het niet doen", aldus Ballmer.

Huawei en HTC presenteerden hun nieuwe toestellen op het Mobile World Congress dat van 16 tot 19 februari 2009 in Barcelona werd gehouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

""Bij investeerders langs te gaan met een mobiel besturingssysteem zonder verdienmodel - ik zou het niet doen", aldus Ballmer."

Dus een traag, labiel besturingssysteem is een verdienmodel? Erg duidelijk weer, Steve. Net wat we altijd al dachten, maar nu bevestigd zien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-18T12:43:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.