Spammers azen op pc van de consument

Dit artikel delen:

Nu breedband internet steeds populairder wordt in Nederland, staan er volop slecht beveiligde computers klaar voor het doorsturen van spam of het uitvoeren van netwerkaanvallen. Nederlandse internetaanbieders nemen vergaande maatregelen.

Het misbruik van slecht beveiligde computers die dag en nacht aan internet gekoppeld zijn neemt hand over hand toe. Consumenten laten een computer met breedbandverbinding via koper (adsl) of kabel vaak dagen achtereen aanstaan vanwege de vaste prijs voor deze connectie zonder deze computer met een firewall en anti-virussoftware afdoende te beveiligen. Naast voorlichting en hulp bij het opschonen van besmette computers gaan steeds meer internetaanbieders ook over tot vergaande bescherming van hun netwerk door alleen mailverkeer via hun eigen servers toe te staan en al het overige mailverkeer te blokkeren.

De commerciële relatie tussen spammers en virusschrijvers wordt door diverse bronnen bevestigd. De Britse ict-nieuwsdienst The Register meldde vorige week dat de Britse anti-spamorganisatie Spamhaus na infiltratie van online forums van spammers op een levendige handel in gekraakte pc’s is gestuit. Afspraken voor spamopdrachten en prijzen daarvoor worden via besloten chatkanalen gemaakt.

Nu internetaanbieders steeds strenger optreden tegen misbruik van hun netwerken zijn spammers overgestapt op computers met adsl of kabelinternet die door besmetting met virussen openstaan voor kwalijke klusjes. Ook na de arrestatie van de Duitse hacker die verantwoordelijk was voor het Phatbot-virus werd deze connectie duidelijk. Slecht beveiligde pc’s die met deze kwalijke code besmet werden, zijn ingezet voor het versturen van ongewilde mailreclame en ddos-aanvallen tegen websites.

 

Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 21 mei 2004.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T10:12:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.