Opta verwacht aardverschuiving richting voip

Dit artikel delen:

Nu steeds meer bedrijven en consumenten over breedband internet beschikken wordt de overheveling van spraak van het traditionele telefonienetwerk (voip) naar dit nieuwe datanetwerk steeds waarschijnlijker.

Dit meldde telecomtoezichthouder Opta vorige week bij de presentatie van zijn jaarverslag over 2003. De toezichthouder op de telecom- en postmarkt ziet concurrentie tussen de kabel en het telefonienetwerk als een belangrijke motor achter het succes van breedbandinternet in Nederland.

 

De wijde verbreiding van een dienst als spraak over internet, die van dit nieuwe netwerk gebruik gaat maken, is hooguit een kwestie van tijd. Naast een verschuiving van spraak naar internet ziet de toezichthouder het traditionele telefonienet ook minder belangrijk worden doordat steeds meer bellers uitsluitend hun mobiele telefoon gebruiken (in 2003 7 tot 8 procent van alle bellers).

Opta onderstreept in zijn visie op de markt dat het tempo van deze verschuiving nu laag ligt. Dit geeft aanbieders van traditionele telefonie voldoende tijd om hun diensten en netwerk aan te passen. Wel voorziet Opta verstrekkende gevolgen van spraak over ip voor traditionele telefonie.

 

Op termijn leidt dit tot hogere tarieven voor de resterende gebruikers van klassieke telefoniediensten, omdat de kosten daarvan over minder gebruikers omgeslagen moeten worden. De bestaande verplichtingen rond traditionele telefonie en de eis van betaalbaarheid verdienen over enige tijd politieke aandacht, vindt Opta.

Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 21 mei 2004.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T10:27:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.