Microsoft klaagt TomTom aan

Dit artikel delen:

Microsoft daagt TomTom voor de rechter voor het schenden van acht patenten. De Nederlandse leverancier van navigatieoplossingen weerspreekt de aanklacht.

Microsoft spant een rechtszaak aan tegen TomTom. De Nederlandse leverancier van navigatieoplossingen zou inbreuk hebben gemaakt op acht patenten van Microsoft. Vijf van de patenten handelen over navigatiefunctionaliteiten.

Drie andere hebben te maken met TomToms gebruik van de Linuxkern. Daarbij gaat het onder andere om het Linux VFAT bestandssysteem. Microsoft heeft al eerder beweerd dat in de Linuxkern Microsoft-technologie terug te vinden is, maar dit is voor het eerst dat het bedrijf hierover rechtstreeks in de aanval gaat. Het bedrijf ontkent echter dat het via deze rechtszaak uit is op genoegdoening van alle bedrijven die gebruik maken van de Linuxkern. Het zou enkel gaan om de schendingen van het Nederlandse bedrijf TomTom.

Microsoft zegt dat het TomTom al in juni 2008 heeft gewezen op de acht patentschendingen. TomTom verwerpt alle aantijgingen van Microsoft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De toekomst! Neem zoveel mogelijk patenten en je broodje is gebakken. Verlam de ontwikkeling, in het voordeel van Jan en alleman, voor eigen (woeker)winsten. kijk maar naar de Pharma-industrie die patenten zoekt en neemt op wat er in de natuur bestaat!

Toekomst? Dit is al jaren in Amerika aan de gang.

Dit is inderdaad al jaren gaande. Patenten zijn een belangrijke bron van inkomsten en een strategisch middel geworden. Er zijn gewoon targets voor het aantal patenten dat per jaar moet worden binnengehaald. Aan de ene kant is het goed dat er patenten zijn. Op die manier worden inspanningen die misschien jarenlang zijn gedaan om een concept uit te werken beschermd. Aan de andere kant kan het bijzonder verlammend werken voor (in dit geval software-) ontwikkelaars. Veel technologie wordt al als common ervaren en wordt daarom zonder erover na te denken gewoon gebruikt.
Aan het statement van Microsoft dat het alleen om TomTom zou gaan, hecht ik weinig waarde. TomTom maakt gebruik van Linux-technologie waarvan Microsoft claimt dat het MS-technologie is. Omdat Linux niet kan worden aangeklaagd wordt de gebruiker nu aangeklaagd? In dit geval een ontwikkelaar van software die gebruik maakt van Linux. Als TomTom 'schuldig' is, dan is bijna iedere Linux gebruiker dat. Waarom zou MS de rest met rust laten als daar geld aan te verdienen valt? En waarom TomTom? Daar moet een strategische gedachte achter zitten. Verder is TomTom natuurlijk 'not from here' (lees De Verengigde Staten) en kan dus zonder al te veel politieke schade worden aangeklaagd? Daar kan ik niet veel waardering voor opbrengen.
Bovendien is Microsoft zelf groot geworden met een gebruikers interface gebaseerd op windows en de muisbediening. Beide uitvindingen waren niet van Microsoft maar van Xerox en Apple. Ik ben heel benieuwd hoe genereus MS deze twee bedrijven heeft beloond.

Linux of geen Linux, VFAT is een techniek van Microsoft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-26T17:15:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.