Symbian krijgt elk halfjaar een nieuwe versie

Dit artikel delen:

Elke zes maanden wil Symbian met een nieuwe versie van het veelgebruikte mobiele besturingssysteem komen. Dat is vaker dan de concurrenten. De Symbian-stichting hoopt daarmee het verlies van marktaandeel tegen te gaan.

Het mobiele besturingssysteem Symbian zal vanaf eind 2009 om de zes maanden een nieuwe versie krijgen. Bovendien wordt het platform dan volledig open source, zoals al eerder aangekondigd. Dat meldt de gelijknamige stichting in zijn nieuwe releaseplan. In de praktijk betekent de snelle opvolging van versies dat Symbian telkens aan vijf producten tegelijkertijd werkt.

De eerste versie van het nieuwe besturingssysteem, luisterend naar de naam Symbian^2 (spreek uit als ‘Symbian Two' of ‘Symbian mark Two'), staat gepland voor eind 2009. Dat platform is gebaseerd op het veelgebruikte S60 5.1, dat Nokia ontwikkelde en onder meer in veel van zijn toestellen uit de N-Series integreerde. Die mobieltjesfabrikant is sinds 2008 volledig eigenaar van de Symbian-stichting. De volgende versie, Symbian^3, verschijnt medio 2010 in nieuwe mobiele telefoons.

Minder vaak

Andere leveranciers van mobiele besturingssystemen komen minder vaak met nieuwe softwareversies. Microsoft introduceerde Windows Mobile 6 in het begin van 2007 en komt ongeveer twee en een half jaar later (na de zomer van 2009) met opvolger 6.5. De collega's van Apple kwamen in juli 2008, een jaar na de oorspronkelijke versie, met de tweede versie van het besturingssysteem van de iPhone. De derde versie introduceert het bedrijf half maart 2009.

Mobiele telefoons die draaien op een van de besturingssystemen van Symbian, maken volgens onderzoeksbureau Gartner 47,1 procent van de markt uit. Als tweede komt Research in Motion. Het bedrijf achter de zakelijke smartphone Blackberry, heeft 19,5 procent van de markt in handen. De riante voorsprong van Symbian loopt echter snel terug. Dat komt vooral door de introductie van veel concurrerende toestellen, zoals de smartphones die draaien op het besturingssysteem Android, de kortgeleden aangekondigde Palm Pre, de nieuwe iPhone en Blackberry.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-17T13:26:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.