Apple verbetert besturingssysteem voor iPhone

Dit artikel delen:

In de nieuwe versie 3.0 van het mobiele besturingssysteem van de iPhone zitten meer dan honderd verbeteringen. Veel daarvan hadden eigenlijk al in de oude versie moeten zitten, vinden veel gebruikers. Het versturen van mms, het synchroniseren met pc's en het afhandelen van push-berichten, bijvoorbeeld.

Het besturingssysteem van het hippe telefoontoestel iPhone heeft een facelift gekregen. Fabrikant Apple bouwt al vanaf de zomer van 2008 aan versie 3 van het platform en liet zich daarbij vooral inspireren door tips van gebruikers. In totaal zijn er volgens het bedrijf meer dan honderd aanpassingen ten opzichte van voorganger OS 2.0.

Functionaliteit

Veel van de verbeteringen betreffen functionaliteit die volgens veel gebruikers eigenlijk al op het oude versies thuishoorden. Het meekantelen van het bureaublad en het e-mailprogramma, het selecteren, knippen en plakken van tekst, het synchroniseren met pc's en het versturen en ontvangen van mms en het afhandelen van push-berichten zijn daarvan de belangrijkste. Ook kunnen bestanden op de smartphone met behulp van het nieuwe besturingssysteem gemakkelijk worden doorzocht. Wat echter nog steeds ontbreekt, is de ondersteuning voor applicaties die in Adobe Flash zijn gebouwd.

Ook komt er een nieuw softwareontwikkelpakket waarmee ontwikkelaars hun eigen applicaties voor de nieuwe iPhone kunnen bouwen. In totaal zijn ruim duizend API's beschikbaar. Dat zijn definities waarmee de ene applicatie kan communiceren met een (deel van een) ander programma.

Cashcow

De iPhone is sinds zijn marktintroductie in juni 2007 een echte cashcow voor Apple gebleken. In de tussentijd zijn er ruim zeventien miljoen exemplaren verkocht. Bovendien is het softwareontwikkelpakket (sdk) van het toestel achthonderdduizend maal gedownload. Wereldwijd zouden vijftigduizend bedrijven toepassingen voor de iPhone ontwikkelen.

De voorganger van iPhone OS 3.0 verscheen in juni 2008. De allereerste versie verscheen in juni 2007. Het besturingssysteem wordt behalve op de iPhone ook gebruikt op de iPod Touch.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-18T15:57:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.