Android heeft in MKB meer potentie dan iPhone

Dit artikel delen:

Uit een Computable-test van smartphone G1 blijkt dat het nieuwe besturingssysteem Android het MKB in potentie meer functionaliteit biedt dan de iPhone. Kleine bedrijven gebruiken vaker Google-diensten, die in het toestel zijn geïntegreerd. Koppeling aan Exchange en Notes laat echter nog op zich wachten.

Voor kleinzakelijk en persoonlijk gebruik biedt het nieuwe mobiele besturingssysteem Android in potentie meer functionaliteit dan het iPhone-platform van Apple. Fabrikanten van zakelijke Windows Mobile-toestellen hoeven echter voor Android nog niet bang te zijn. Dat concluderen testers na een uitvoerige test van de HTC G1, de eerste smartphone die draait op besturingssysteem Android. De test werd uitgevoerd door Data Testlab in opdracht van Computable.

Grootste zakelijke nadeel van het toestel is dat er op dit moment nog geen goede koppelingen bestaan tussen Android en zakelijke softwarepakketten als Microsoft Exchange en IBM Lotus Notes. Omdat die pakketten vooral onder grotere bedrijven populair zijn, zullen deze ondernemingen Android-toestellen zoals de G1 waarschijnlijk links laten liggen tot een koppeling met Exchange of Notes mogelijk is. De testers verwachten dat een koppeling met zulke zakelijke back-endsystemen op termijn wel degelijk mogelijk wordt.

Google-diensten

Veel kleinzakelijke gebruikers maken echter gebruik van Google-diensten als Gmail, Calendar en Docs. Deze diensten zijn nu al volledig geïntegreerd in de G1. Voor deze groep zou het toestel daardoor nu al zakelijk kunnen worden gebruikt, beredeneren de testers. Voor grotere ondernemingen zijn smartphones met het nieuwe besturingssysteem echter nog geen volwaardig alternatief voor toestellen die draaien op Windows Mobile of Blackberry OS.

Android is een open systeem. In vergelijking met de iPhone of Windows Mobile-toestellen hebben bedrijven met Android-smartphones daardoor meer vrije keus om zelf hun applicaties te maken of om van reeds beschikbare toepassingen te gebruiken. De potentie van Android op de zakelijke markt voor smartphones is daarmee volgens de testers aanwezig.

Voor- en nadelen

De G1 heeft meer voordelen ten opzichte van andere toestellen. Uit de test blijkt namelijk dat het Android-toestel sneller reageert dan de iPhone en veel toestellen waarop Windows Mobile draait. Bovendien heeft de iPhone heeft geen fysiek toetsenbord, dat door de testers als ongemak wordt gezien bijvoorbeeld bij het invoeren van teksten.

Een belangrijk nadeel van de G1 is dat Microsoft Office- of OpenOffice-documenten in het toestel wel kunnen worden bekeken, maar niet bewerkt. Dit beperkt voorlopig de bruikbaarheid van Android in bedrijven die gestandaardiseerd hebben op Microsoft- of IBM-technologie. Je kunt wel pop3- of imap-mail op de G1 ontvangen, maar synchronisatie met de Outlook-agenda is nu nog moeilijk.

Naar de test

Voordelen volgens de testers

 • Open systeem dus gemakkelijk eigen applicaties maken
 • Reageert snel
 • Fysiek toetsenbord aanwezig
 • Veel gratis applicaties
 • Goede integratie met Google-diensten
 • Wi-Fi

Nadelen volgens de testers

 • Weinig zakelijke applicaties beschikbaar
 • Applicaties niet altijd even stabiel
 • Koppeling met Exchange en Notes niet beschikbaar
 • Geen 3,5mm audioaansluiting
 • Geen stylus
 • Gmail-account is verplicht
 • Onpraktisch zonder dataverbinding
 • In Nederland alleen bij T-Mobile verkrijgbaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'Nadelen volgens de testers': Geen Stylus?

Haha, dan vraag je je gelijk af, wie zijn die testers dan?

Geen stylus. Haha. Grappig.

Echt heel komisch. Misschien iets voor een 'running gag', tja 'geen stylus', toch jammer ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-27T13:33:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.