Zelfs zonder AppWorld boekt RIM grote winst

Dit artikel delen:

Blackberry-maker Research in Motion (RIM) boekte het afgelopen jaar maar liefst 84 procent meer omzet en 46 procent meer winst dan het jaar ervoor. Ook voor komend jaar verwachten de Canadezen flinke groei. Dat komt onder meer door toepassingenwinkel AppWorld, die begin april werd geopend.

Het afgelopen fiscale jaar zag smartphonefabrikant Research in Motion zijn nettowinst met 46 procent toenemen naar bijna 1,9 miljard dollar (ongeveer 1,4 miljard euro). Dit is niet eens te danken aan de online toepassingenwinkel AppWorld die kortgeleden zijn deuren opende.

Opmerkelijk

De omzet steeg in dezelfde periode zelfs met 84 procent naar een slordige 11 miljard dollar. Research in Motion hanteert een gebroken boekjaar dat sluit op 1 maart. De groeicijfers van de Canadese maker van de zakelijke smartphone Blackberry zijn opmerkelijk omdat veel andere mobieltjesfabrikanten hun verkopen zien afzwakken.

In totaal werden de afgelopen twaalf maanden ongeveer 26 miljoen nieuwe Blackberry-toestellen verkocht. Ook voor het komende jaar verwacht de fabrikant flinke groei. "We zien buitengewone mogelijkheden voor ons en onze partners om de investeringen en het succes van afgelopen jaar door te zetten en ons marktaandeel en winstgevendheid te vergroten", schrijft algemeen directeur Jim Balsillie.

AppWorld

De komende tijd verwacht de mobieltjesfabrikant veel nieuwe gebruikers aan te trekken door de online toepassingenwinkel AppWorld. Die werd begin april 2009 officieel in gebruik genomen. In de webshop zijn nu al tientallen programma's beschikbaar die gebruikers op hun toestel kunnen installeren. De meeste toepassingen die in de winkel worden aangeboden, zijn bedoeld voor zakelijk gebruik. Er zijn echter ook games en bijvoorbeeld nieuws- en weerdiensten beschikbaar. De software is niet gratis. Betaling gebeurt met behulp van een PayPal-rekening.

De Canadezen willen met de winkel inhaken op het succes van de AppStore van concurrent Apple, waar in een jaar tijd duizenden programma's voor de iPhone te koop zijn. Ook Microsoft is bezig met een online winkel, die waarschijnlijk wordt gepresenteerd rond de introductie van het nieuwe mobiele besturingssysteem Windows Mobile 6.5. Dat staat gepland in de tweede helft van 2009. Bovendien opende branchegenoten Palm en Google kortgeleden hun eigen applicatiewinkeltje op internet. De wedloop van dergelijke winkels roept echter wel de nodige beheervragen op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-03T10:28:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.