Sun vooral bij telecom en banken te vinden

Dit artikel delen:

Belangrijke klanten in Nederland van Sun Microsystems zitten vooral in de sectoren telecommunicatie en banken. Ook binnen de overheid staat heel wat Sun-apparatuur. De verdeling tussen bedrijfsleven en overheid is ongeveer fifty-fifty. De laatste tijd vinden Sun-producten steeds meer aftrek in de top van het midden- en kleinbedrijf, zo meldt Sun-woordvoerder Guus Vossenaar. Hij voegt eraan toe dat in toenemende mate software over de toonbank gaat.

Over afzonderlijke landen geeft Sun Microsystems, zoals gebruikelijk in de ict-sector, geen cijfers. Er is dus geen Hollands profiel samen te stellen op grond van omzetcijfers of productverkoop. Wel is aan te geven in welke sectoren de producten van de computerfabrikant veelal zijn verkocht. Dan springen er, aldus woordvoerder Vossenaar van Sun, twee bedrijfstakken uit: de grootste banken in ons land en de telecomsector. Overigens is er geen enkel bedrijf louter als Sun-shop te betitelen. De meeste grote ondernemingen voeren een multi-vendor strategie.

Ook in de academische wereld staan veel Sun-spullen. De universiteiten in Groningen, Amsterdam en Utrecht blijken belangrijke afnemers. Bij de overheid is in de loop der jaren ook heel wat hardware van deze fabrikant binnengehaald. Te denken valt aan het departement van Defensie en het ministerie van Onderwijs. Ook een aantal gemeenten heeft zaken gedaan met het bedrijf uit Amersfoort. Als bestuurder van scholen voor openbaar onderwijs is er een aantal gemeenten dat gekozen heeft voor de thin-client oplossing van Sun met de zogenoemde Sun Rays.

Meer software

Dat roept de vraag op wát er dan wel staat bij de Sun-afnemers. Volgens Vossenaar is dat een mengsel van servers en opslagsystemen. ‘Je ziet ons vooral in het rekencentrum.' Hij voegt eraan toe dat de laatste tijd steeds meer software wordt meeverkocht met de systemen. Dan gaat het niet alleen om het eigen besturingssysteem Solaris, maar ook om virtualisatiesoftware en programmatuur voor identiteitsbeheer.

De belangstelling voor de Sun Rays beperkt zich tegenwoordig niet tot schoolbesturen. ‘Ook het bedrijfsleven overweegt deze oplossing steeds vaker', zegt Vossenaar. Die interesse is vooral ingegeven door het lagere energieverbruik en het eenvoudiger beheer.

De verkoop aan de top van het mkb is volgens hem geheel te danken aan de inzet van resellers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-21T14:23:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.