Nokia's Ovi Store opent met 20.000 bestanden

Dit artikel delen:
E-commerce

Ovi Store, het veelbesproken online toepassingenwinkeltje van mobieltjesfabrikant Nokia, opent eind mei 2009 zijn deuren en heeft dan direct twintigduizend producten in de schappen. De Finnen werden voorgegaan door Apple, fabrikant Research in Motion van de Blackberry, Microsoft, Google, Palm en enkele andere mobieltjesmakers die elk met minder handelswaar begonnen. Ovi is in enkele opzichten innovatief, omdat het let op de locatie van de gebruiker.

Bij de opening van de Ovi Store zullen twintigduizend bestanden te koop zijn. De meeste andere appstores begonnen met hooguit enkele honderden producten. Inmiddels omvat de App Store van Apple meer dan veertigduizend producten. Overigens zal het leeuwendeel van de koopwaar in de Ovi-winkel in eerste instantie bestaan uit multimediabestanden, zoals video- en audioclips.

Innovatief

Een opmerkelijke innovatie ten opzichte van veel concurrerende twinkels is dat Nokia in zijn shop let op de locatie van de downloaders. Met behulp van de gps-functie van het toestel wordt bepaald welke toepassingen relevant zijn en worden aanbevolen. De winkel wordt ook gebruikt om software-updates voor de smartphones te distribueren.

In nieuwe toestellen, zoals de N97, zal Ovi standaard worden ingebouwd. In de winkel zullen programma's te koop zijn die draaien op de besturingssystemen S60 en S40. Programmeurs kunnen hun programma's nu al uploaden naar de winkel. Zij ontvangen bij verkoop 70 procent van de opbrengst. Nokia stimuleert samen met grafisch softwarebedrijf Adobe het gebruik van Flash in mobiele programma's.

Beheer en beveiliging

Bij elke nieuwe online applicatiewinkel die van start gaat, rijst voor sommigen de vraag hoe de smartphones zijn te beheren en beveiligen. Alex Bausch, lid van het Computable mobility-expertpanel en directeur van VeiligMobiel, zei eerder tegen Computable: "Nu al is het zo dat bij de meeste organisatie een, twee of drie verschillende types smartphones in gebruik zijn, waardoor de beheerkosten aardig uit de hand kunnen lopen."

Dit artikel bevat een overzicht van de belangrijkste appstores

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-08T17:37:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.