GSM-netwerk blijft voorlopig gewoon bestaan

Dit artikel delen:

Geen enkele Nederlandse aanbieder van mobiele telefonie overweegt zijn gsm-netwerk aan de wilgen te hangen ten gunste van opvolger umts. Dat blijkt uit een rondgang langs netwerkbeheerders T-Mobile, KPN en Vodafone. In eerdere mediaberichten werd beweerd dat KPN binnen enkele jaren het gsm-netwerk zou uitfaseren, maar dat is volgens de woordvoerder toch voorlopig niet aan de orde is. Ook Vodafone en T-Mobile zetten gsm nog lang niet bij het grofvuil.

'Het is een algemeen en al lange tijd bekend idee dat umts uiteindelijk gsm overbodig maakt', aldus woordvoerder Stefan Simons van KPN. 'Het is alleen niet juist dat dit al binnen enkele jaren het geval is. We hebben veel klanten die gsm gebruiken. Hoe het uiteindelijk in de praktijk gaat verlopen, moet nog blijken. Zie het ook vanuit historisch oogpunt: uiteindelijk is ook de telex verdwenen.'

Ook branchegenoten T-Mobile en Vodafone hebben geen plannen om hun gsm-infrastructuur bij het grofvuil te zetten. 'We willen dat onze klanten gebruik blijven maken van ons gsm-netwerk en daarom zien we geen reden om dat uit te faseren', vertelt woordvoerster Anniek de Ruijter van Vodafone. Priscilla Tomasoa van T-Mobile: 'Wij hebben veel geïnvesteerd in onze netwerken en gaan die niet zomaar uitzetten. We zijn druk bezig met het integreren van het netwerk van Orange in dat van ons. Daarmee krijgen we nog betere capaciteit.'

Meer dataverkeer

De drie beheerders van mobiele netwerken zien elk wel een flinke toename van het dataverkeer op hun netwerken. Een groot deel daarvan verloopt via umts. Tomasoa zegt dat het mobiele dataverkeer op het netwerk van T-Mobile in 2008 is verachtvoudigd ten opzichte van 2007. Maandelijks krijgt de operator 67 Terabyte aan data te verstouwen, ongeveer drieduizend gigabyte per dag. KPN-voorlichter Simons geeft een ander voorbeeld. Hij vertelt dat afgelopen oud-en-nieuw de overbelasting van het gsm-netwerk beduidend minder was dan voorheen. Dat zou komen doordat veel abonnees standaard op het umts-netwerk zitten.

Anniek de Ruijter van Vodafone wijst er tenslotte op dat er voorlopig nog meer dan voldoende vraag is naar gsm. 'Vaak hebben buitenlandse bezoekers in ons land een gsm-only toestel, die dus niet werkt met umts. Verder maken ook onze zakelijke klanten veel gebruik van machine-to-machine, wat grotendeels gebeurt via gsm, omdat dit een goedkope manier is en goede dekking geeft. We willen klanten niet verplichten om alle machines om te bouwen naar umts.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"We willen klanten niet verplichten om alle machines om te bouwen naar umts."
Ik denk ook niet dat klanten hierop zitten te wachten. Nog meer pushen van een bepaalde communicatie technologie door een leverancier. Hier geldt ook de wet van de remmende voorsprong.

Daarnaast worden gelukkig steeds meer mensen zich bewust dat al die draadloze communicatie middelen (gsm, dect, umts) niet echt bevordelijk zijn voor je lichamelijk en geestelijke gezondheid. (zie http://www.stopumts.nl)

Volgens mij duurt het ook nog wel even, zakelijk gezien, voordat de investeringen in gsm netwerk infrastructuur hun return on investement hebben opgeleverd en of zelfs winst draaien.

Blij toe... de dekking van UMTS van sommige providers is ronduit om te huilen, zelfs anno 2009.

Ze kunnen wel langer gsm willen gebruiken maar kan nog maar tot volgens mij 2013 want na die tijd verlopen de gsm vergunningen

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-29T09:28:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.