Nokia verkoopt Symbian-diensten aan Accenture

Dit artikel delen:

Mobieltjesfabrikant Nokia neemt meer afstand van besturingssysteem Symbian. De Finnen verkopen hun bedrijfsonderdeel Symbian Professional Services Operations aan Accenture. Sinds begin 2009 zijn de activiteiten van Symbian volledig in handen van Nokia, dat het onderbracht in de stichting Symbian ter bevordering van het gebruik door derden van het smartphonebesturingssysteem.

De nu verkochte divisie houdt zich bezig met ondersteuning aan de makers van mobiele telefoons en van processoren die in de toestellen worden geplaatst. Ook helpt de afdeling telecomaanbieders. De ondersteuning varieert van technische hulp, ontwikkeling van technieken ter verbetering van de systeem-, geheugen- en batterijprestaties, reparatie en softwareontwikkeling.

Gelegenheid

Voor Accenture is de overname een mooie gelegenheid om zijn activiteiten op het gebied van ingebedde software, productontwikkeling en softwaretesten uit te breiden, vertelt managing director Jean Laurant Poutou van de dienstverlener. Hij verwacht een 'explosieve' toename in het gebruik van geconvergeerde mobiele multimediadiensten en hoopt met de overname zijn klanten beter van dienst te zijn.

Voor Nokia is de overname vooral bedoeld om de onafhankelijkheid van het veelgebruikte besturingssysteem Symbian te benadrukken. Het platform was tot dit jaar ondergebracht in een aparte organisatie. Nokia kocht eind 2008 alle andere fabrikanten die deelnamen in Symbian uit en bracht de activiteiten onder in een stichting. Enkele maanden later werd de broncode beschikbaar gesteld als open source. Het besturingssysteem wordt voornamelijk gebruikt in toestellen van Nokia, maar door de open broncode is het platform ook bruikbaar in smartphones van andere fabrikanten.

Verhuizen

Het is niet bekend hoeveel geld met de overname door Accenture is gemoeid. De divisie heeft geen vestigingen in Nederland, wel in het Verenigd Koninkrijk, Finland, Japan, Zuid-Korea en Australië. 165 Nokia-medewerkers verhuizen naar Accenture.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-20T09:26:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.