KPN houdt gelijke winst door te saneren

Het eerste halfjaar van 2009 boekte telecombedrijf KPN een nettowinst van 687 miljoen euro. Dat is evenveel als in dezelfde periode een jaar eerder. De onderneming heeft wel last van de slechte economische situatie. Vooral bij dochterbedrijf Getronics blijven omzet en winst achter. De zakelijke telefonie-divisie boekte ook minder omzet, maar zag de nettowinst toenemen.

Getronics heeft vooral te kampen met teruglopende adviesactiviteiten. De orderinstroom staat onder druk en klanten verlagen budgetten voor consulting. In het afgelopen halfjaar boekte de ict-dienstverlener een verlies van zes miljoen euro op een omzet van ruim een miljard euro. In het eerste kwartaal van 2008 draaide Getronics nog 59 miljoen euro winst bij een omzet die vrijwel gelijk was aan de eerste zes maanden van 2009.

Personeelsreductie

Volgens KPN liet de kernactiviteit van Getronics, werkplekbeheer, wel een lichte omzetgroei zien. In het voorjaar werd besloten wereldwijd 1400 Getronics-medewerkers te ontslaan, waarvan zevenhonderd in Nederland. Samen met andere kostenbesparende maatregelen verwacht KPN dat de bedrijfsresultaten van de dochteronderneming in de tweede helft van 2009 verder aantrekken. In 2010 hoopt het bedrijf 8 procent nettowinst te behalen.

De divisie Zakelijke Markt merkt dat er minder via vaste lijnen wordt getelefoneerd. Het mobiele belverkeer is volgens KPN stabiel. De netwerkactiviteiten groeide nog wel. Dat de divisie uiteindelijk ondanks de terugval in omzet een toename in de winst laat zien, is voornamelijk het gevolg van personeelsreductie.

Omzetdoelstelling

De totale omzet die KPN in 2009 wilde behalen, is inmiddels aangepast. Verwachtte het bedrijf een half jaar geleden nog in 2009 14 miljard euro omzet te behalen, nu gaat de telecomreus er van uit dat de omzet blijft steken op 13,6 of 13,8 miljard euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgende jaar: KPN boekt verlies wegens tekort aan goed personeel. Ik ben ook hel benieuwd hoelanf het "snoeien in personeel" maar door kan blijven gaan, zonder dat een bedrijf zichzelf in de vingers snijdt.

Op een gegeven moment zit je toch echt aan het minimum van personeel wat je uberhaupt nodig hebt om je bedrijf te kunnen runnen. Als dat punt bereikt is, ben ik heel benieuwd wat KPN gaat doen om de winst te behouden...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-23T17:13:00.000Z Diederik Toet