Centraal- en Oost-Europese sms- en mms-markt enorm

Dit artikel delen:

Volgens marktanalist IDC staat de markt voor mobiele berichtjes in Centraal- en Oost-Europa voor een grote groeispurt.

Die markt telde zo'n 45 miljoen gebruikers in 2003 - dat betekent dat er nog heel wat groeipotentieel in zit. IDC voorspelt dat nieuwe diensten zoals mms niet alleen het aantal gebruikers zal opdrijven, maar ook de uitgaven. Daardoor zou de markt voor mobiele berichtjes in 2008 zo'n 2,9 miljard dollar waard zijn, aldus IDC.
 
IDC merkte wel dat er grote verschillend bestaan tussen de elf bestudeerde landen in de regio. Zo blijkt sms'en ingeburgerd in de Tjechische Republiek en in Slovenië, waar de gsm-markt (zo goed als) verzadigd is. Dat is dan weer helemaal niet het geval in Polen en Roemenië. "Maar zelfs in de landen waar het sms-gebruik maximaal schijnt te zijn, kunnen de aanbieders hun activiteiten op dat vlak nog uitbreiden", zegt IDC-analist ArturLudwiczynsk. "Mogelijkheden als sms-voting voor tv-programma's en extra diensten zoals het versturen van foto's, betekenen een nieuwe bron van inkomsten.
 
Mms, de multimedia-opvolger van sms, kreeg vorig jaar voet aan de grond in Centraal- en Oost-Europa. Volgens de marktstudie van IDC zijn er echter nog niet voldoende mms-telefoons in omloop om de dienst op ruimere schaal te verspreiden. Dat zal echter in de loop van de komende jaren veranderen, zodat mms tegen 2008 goed is voor 40 procent van de omzet uit mobiele berichtjes, aldus IDC.
 
"De prijs van mobiele telefoons blijft dalen. Mobiele operatoren bieden stilaan ook de mogelijkheid om mms'jes te versturen tussen elkaars netwerken, en er zijn steeds meer mogelijkheden voor internationale mms-roaming. Daardoor zullen steeds meer mensen mms'jes versturen", zegt Ludwiczynski.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-21T15:19:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.