'De privacydiscussie over het EPD had gevoerd moeten worden vóórdat dat systeem ontworpen werd'

Ethiek moet ICT-ontwikkeling sturen

Er is ict-onderzoek nodig naar complexiteit

Dit artikel delen:

Ontwikkelaars van ict-systemen moeten zich bewust zijn van waarden als integriteit en privacy voor zij systemen ontwikkelen. Dat zegt professor Gerard van Oortmerssen, hoogleraar in de 'Evolutie van het Internet' aan de Universiteit van Tilburg, in een interview met Computable. 'Neem het mobieltje. Er is nu discussie over de vraag of umts-straling schadelijk voor de gezondheid is, maar iedereen loopt ondertussen al met een 3G-telefoon.'

‘Daar hadden we over na moeten denken vóórdat die toestellen gebouwd werden. En neem het Elektronisch Patiëntendossier: de privacydiscussie had gevoerd moeten worden  voordat dit systeem ontworpen werd. Ict-ontwikkelaars worden nu gedreven door het economische belang. Daar wordt alles aan afgemeten. We moeten veel meer bezig zijn met welzijn in plaats van welvaart', zegt Van Oortmerssen.

Deze focus is belangrijker dan ooit, zo vindt de professor. ‘We moeten haast maken, voor het te laat is. Maar de politiek ziet de urgentie niet. Over twintig, dertig jaar overschrijdt het aantal internetknooppunten het aantal hersencellen in het menselijk brein. Het gevaar bestaat dat de technologie vanaf dat moment een eigen leven gaat leiden en de mens uiteindelijk gaat overheersen. Daarom is het belangrijk dat we onze waarden expliciteren voordat we nieuwe systemen bouwen en toevoegen aan internet.'

Complexiteit

Volgens van Oortmerssen is het belangrijk dat er multidisciplinair onderzoek wordt gedaan naar complexiteit. ‘Zowel het Masterplan ICT van het ict-onderzoek Platform Nederland als de lange termijn onderzoeksagenda ICT2030.nl van ICTRegie, identificeren complexiteit als één van de belangrijkste onderzoeksuitdagingen voor de komende jaren. Daarbij is het belangrijk dat er multidisciplinair wordt samengewerkt. Ict-onderzoekers moeten niet alleen onderzoek doen naar technologische vernieuwingen, maar ook samenwerken met psychologen, ethici en juristen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Prof, u heeft gelijk.

Echter uw uitspraak "we moeten veel meer bezig zijn met welzijn in plaats van welvaart" gaat voorbij aan de realiteit waar steeds meer mensen in europa langzaam in de armoede zakken vanwege de grote zakkenvullers bij o.a. de banken, de financier-nomaden etc.

Wie uit de geschiedenis niets leert is gedwongen hem te herhalen, als u de politieke ontwikkelingen van de laatste 10 jaar gevolgd hebt ziet u dat er een stuitende stijging van het aantal rechtextremistische groeperingen is in europa, wat dat gaat brengen hoef ik u niet te vertellen.

Dan is die UMTS telefoon nog heel erg onschuldig.

Bij de titel ?Ethiek moet ict ontwikkeling sturen?, vraag ik me af wat er nu exact verstaan word onder ?ethiek?
Is ethiek ?een bosje geloofsovertuigingen?, ?hersenspoelsels door een opleidings-instituut?, ?normen en waarden? van een overheid dat een land regeert, wat is nu precies ethiek??
Zolang dit niet eenduidig vastgelegd word en helder is, is naar mijn mening, iedere ?ethische uitspraak: gewoon lucht verplaatsen, een hoop geblaat in de ruimte, ego-voedsel en "praten om het praten."

(ict) techniek ? ingezet door een bepaalde elitegroep ? beheerst en controleert al ons dagelijks leven. Als voorbeelden van deze (niet ict) techniek kan ik noemen een klok, een gregoriaanse kalender, de gloeilamp.
radio, tv
? De klok dicteert het levensritme van de hedendaagse mens, niet je eigen innerlijke gevoel.
? De gregoriaanse kalender rukt de mens nog verder weg van allerhande natuurlijke cycle
? De gloeilamp maakt het mogelijk om in het donker te leven en werken en je oer levensritme te verstoren.
? Radio bombardeert je electromagentische straling en depressief makend ?nieuws?.
? Tv word gebruikt voor massale ?mind control? van uw hersenen en onderbewustzijn.
Zoals u ziet, doet een hele reeks niet-ict gerelateerde technologie al decennia haar werk en HEEFT U ALLANG OVERGENOMEN!.
Ga eens bij uzelf na, hoeveel natuurlijke handelingen u verricht en hoeveel activiteiten u ontplooit ?volgens het ritme en agenda van een ander??

Ik ben het helemaal eens met de stelling van prof van Oortmerssen ?dat er nagedacht had moeten worden over de gevolgen van een systeem, nog voordat het ingevoerd werd.

Het zure van deze stelling is dat er juist HEEL GOED over nagedacht is ? door een klein eliteclubje wat de aarde wil regeren ? wat de gevolgen zijn van deze systemen. Zij hebben heel erg goed hun research gedaan hoe zij bepaalde systemen en technologien zijn gaan inzetten om de gehele wereldbevolking te onderwerpen, gelijk het beeld wat is geopenbaard in het boek ?1984? door George Orwell.
The Big Brother / New World Order is controlling everything rust heel zwaar op de gefaseerde invoering van (ict)technologie, om 6 miljard aardbewoners te kunnen monitoren ? via subliminal message technologie ? onbewust te kunnen be?nvloeden en controleren ? tot aan ieders gedachtengangen aan toe.

Privacy is een hoax, en bestaat simpelweg niet. Zeker sinds de uitvinding van computers en electronische databases waarin bijna alles kan worden vastgelegd is privacy zo dood als een pier. Dus wie nog gelooft in de illusie van privacy komt thuis van een koude kermis, als hij,zij maar lang en diep genoeg gegraven heeft achter de schermen van de (nederlandse) samenleving.

Money makes the world go round:
Het praten over "Economische Belangen" wekt een nog enigzinds menselijke betrokkenheid. Echter niets is minder waar. Het gaat ? bepaalde bedrijven en instellingen ? alleen maar om 1 ding: zoveel mogelijk geld verdienen ten kosten van alles en iedereen. Het vergaren van de absolute macht.
Voor hen zijn mensen niets anders dan objecten waaraan zoveel mogelijk geld kan worden verdient. In dit streven is ook weinig tot geen ethisch standpunt te vinden als je het mij vraagt.

Internet as a tool to enslave the planet:
Deze elite gebruikt ook het ? steeds verder doordringende ? internet om de gehele mensheid verregaand te controleren. Vraag u zichzelf eens oprecht af ?waarom alles ineens VIA HET INTERNET moet verlopen? Juist, goed geraden! Dan is alles ? door hen ? nog beter CONTROLEERBAAR op afstand, zonder dat u het zelf in de gaten heeft.
De politiek is onderdeel van deze eliteclub, en zal hier dus nooit de urgentie van inzien ;-).
Zij varen er immers wel bij dat ?den gangen van den burgers? zo goed mogelijk na te gaan zijn, nog voordat ze eventueel een probleem op kunnen gaan leveren voor de huidige zittende elite.

Wat ?aantal internet knooppunten met het aantal menselijke hersencellen over 20-30 jaar? m.b.t. de bewering dat ?de technologie een eigen leven gaat leiden? is volgens mij complete onzin. Zoals je hierboven kunt lezen worden we ALLANG GELEEFD door de technologie die door een eliteclubje is bedacht om de mensheid op deze planeet te onderdrukken en te controleren ;-)


Voor de liefhebbers van ?verkeerde technologie? kan ik de volgende films aanraden:
? Stealth (2005)
http://www.imdb.com/title/tt0382992/
Wat er kan gebeuren als een UCAV (onbemand aanvalsvliegtuig) zijn eigen leven gaat leiden na een blikseminslag in zijn quatumprocessor.

? Eagle Eye (2008)
http://www.eagleeyemovie.com/
Wat er mogelijk kan gebeuren als top secret supercomputer system genaamd ("Autonomous Reconnaissance Intelligence Integration Analyst") ? Ariia, op hol staal en haar eigen programma gaat uitvoeren.

? The Terminator Reeks
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Terminator
Kunstmatig intelligente robots, die hun eigen programma's gaan uitvoeren.

Vergeet niet dat de technologie?n ? die via deze films het daglicht mogen! zien ? al decennia lang operationeel zijn. Zonder enige belemmering van de ethiek, maar gewoon omdat het kan...

Hiervoor is dus ook geen ?extra multidiscipilair onderzoek? nodig , want deze ?complexe systemen? zijn er al en bestaan anno 2009. Ze zouden dat onderzoeksgeld beter kunnen besteden om te kijken hoe al die ?complexe ict-technologische vooruitgang? gebruikt kunnen worden ter ondersteuning en bevrijding van de mensheid... voordat het te laat is en het Terminator scenario van ?mankind against machine? echt onze realiteit gaat worden.

Voor veel mensen is het al lang zo, dat ze denken door de tehnologie overheerst te worden. Wie heeft er geen strijd gevoerd met de helpdesk van een kabelmaatschappij, het telefoonbedrijf, de bank. Vaak kun je een dergelijke oorlog alleen winnen met de troepen van TrosRadar, de consumentenbond of de vakbond achter je.

Het blijkt dan toch vaak een strijd tegen de organisatie te zijn. Als je je dat realiseert, kom je er soms zelf ook nog wel door en krijg je op eigen kracht waar je recht op hebt. De techniek gaat wel verder. De organisaties moeten menselijker.

Wie denk je, RV ,is dat kleine eliteklubje dat de aarde wil regeren? Dat zijn niet die sociaalvoelende en goedwillende mensen maar typetjes waarvoor een mensenleven een verbruikbare resource is.

De eerste zin van het artikel (Ontwikkelaars van ict-systemen moeten zich bewust zijn van waarden als integriteit en privacy voor zij systemen ontwikkelen) zit mij een beetje dwars.

Een ontwikkelaar maakt volgens mij wat gespecificeerd is door anderen (via designers en architecten uiteindelijk het roadmap-/programming team, sales-/marketingorganisatie enz).
Het lijkt me van groter belang dat ook deze partijen zich bewust zijn van integriteit en privacy.


In praktijk kijken deze partijen helaas slechts naar verkoopcijfers en omzet-targets.
En al maak je je als ontwikkelaar wel druk om privacy/integriteit dan wordt je teruggefloten dat je je niet aan de specs houdt, of dat je geen verstand hebt van de markt

Uit intermediair en managersonline: Veertig procent van de bedrijven heeft de afgelopen twee jaar ?afscheid genomen' van high potentials van wie de normen en waarden te wensen overlieten.

Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviseur KPMG onder 157 hr-professionals van Nederlandse bedrijven met meer dan 250 werknemers.

Uit het KPMG-onderzoek kwamen ook grote verschillen naar voren tussen jongere, oudere en vrouwelijke managers op het gebied van ethiek. Volgens 40 procent van de respondenten nemen jongeren het het minst nauw. Vrouwen zijn het meest strikt.

Uit een onderzoek van het Financieele Dagblad en Nyenrode blijkt dat mManagers beneden de 35 jaar tonen minder ethisch besef in hun zakelijk handelen dan hun oudere collega?s. Volgens 31 procent van de respondenten laten jonge managers een groot gebrek zien aan ethisch besef. Slechts vijftien procent meent dat juist oudere managers minders ethisch handelen.

Twintig procent van de managers bevestigt dat het in ondernemen soms nodig is om minder ethisch te handelen. Bij jonge managers is dit 28 procent. Ditzelfde percentage jonge managers onderschrijft de stelling ?als je succesvol zaken wilt doen moet je af en toe je handen vuil maken.

Need more?

@ PaVaKe:
Filters werken op alle niveaus. Ontwikkelaars kunnen zih niet verschuilen achter wat designers en architecten voorstellen. Ook ontwikkelaars moeten af en toe zichzelf afvragen of datgene wat ze ontwikkelen niet eigenlijk een monster in vermomming is, en designers en architecten daar op wijzen.

Overigens kan ik me goed voorstellen dat de professor met 'ontwikkelaar' de gehele ontwikkel-keten voorstelt, en daar horen architecten en designers ook bij, IMHO.

@Jan van Leeuwen:
Precies.. "the 13 bloodlines that rule the earth", New World Order, Illuminatie, de eigenaren van "het militaire, industriele complex" die zich de aarde toe-eigenen. De Bilderbergjes..

"De politieke poppenkast" is slechts een publiek cardboard facade, die de (nog) onbewuste mens voorziet van dagelijkse bezigheidstherapie, dom houdt en hun aandacht afleidt van allerhande echt belangrijke zaken achter de politieke facades. Just follow the trail of the money en je weet wie het echt voor het zeggen heeft ;-)

p.s das dus niet de politiek want die LENEN ook weer hun betaalmiddelen uit handen van de almighty (wereld, centrale, landelijke) bankenjongens. Ze bezitten zelf geen enkel financiel middel.

Fascinerend artikel. Weinig verrassend dat de professor adviseert om onderzoek te doen, een professor moet immers onderzoeken? De professor gelijk dat de politiek achter de feiten aan loopt, met als vervelend gevolg dat we vooral praten over bedreigingen i.p.v. over het benutten van de kansen die ICT ons biedt. Voor het gevaar dat over 20/30 jaar de technologie vanaf dat moment een eigen leven gaat leiden en de mens uiteindelijk gaat overheersen heeft Isaac Asimov 50 jaar geleden gelukkig al een oplossing bedacht. En als we het toch echt zover laten komen is de echte ethische vraag of dat dan erg zou zijn ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-28T10:57:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.