'3G kan toename van dataverkeer niet aan'

Dit artikel delen:

De toename van het mobiele dataverkeer leidt tot capaciteitsproblemen op de netwerken van mobiele aanbieders. Tussen nu en 2014 neemt het volume van 3g- of hspa-dataverkeer toe met een factor twintig. Vooral het toenemend gebruik van smartphones en datatoepassingen draagt daar aan bij. Dat verwachten analisten van onderzoeksbureau Unwired Insight.

Sinds 2008 merken de aanbieders van mobiele telefonie een explosieve toename van dataverkeer over hun netwerken. Zo verachtvoudigde het mobiele dataverkeer op het netwerk van T-Mobile Nederland in 2008 ten opzichte van 2007, meldde een woordvoerder eerder. In het voorjaar van 2009 kreeg de netwerkbeheerder maandelijks zo'n 67 terabyte aan data te verstouwen. In januari 2008 was dat nog slechts 2,5 terabyte.

Het toegenomen gebruik van smartphones, met daarop internetbrowsers en datatoepassingen, is een belangrijke oorzaak van de data-explosie, melden de analisten. Gebruikers stappen volgens hen massaal over van gprs en umts op het snellere hspa. Ook de beschikbaarheid van datakaarten, vaste data-abonnementskosten en een betere netwerkdekking dragen bij aan de spectaculaire toename.

Factor 20

Tot 2014 neemt het mobiele dataverkeer volgens de onderzoekers toe met een factor twintig. Ze baseren hun berekening op een groot aantal factoren, zoals het aantal en soort apparaten dat een 3g-verbinding gebruikt, het soort mobiele datadiensten en de frequentie van hun gebruik, de vervanging van vaste door mobiele telefoons en de beschikbaarheid van zware tv-, radio- en multimediadiensten voor smartphones.

Niet alle mobiele diensten hoeven via hspa-netwerken te verlopen, merken de analisten op. Zo kunnen steeds meer mobiele telefoons via Wi-Fi worden verbonden met een vast breedbandnetwerk. Ook het gebruik van femtocellen, kleine zend- en ontvangststations waarmee het bereik van mobiele telefoons binnen gebouwen verbetert en gebruikers lokaal gratis kunnen bellen, kan de 3g-netwerken ontlasten.

Investeren en afremmen

Om de capaciteitsproblemen het hoofd te bieden, adviseren de analisten de operators om te investeren in nieuwe technologie zoals hspa+ en long-term evolution (lte). Deze technieken kunnen mobiel dataverkeer efficiënter afhandelen. Ze adviseren ook om de tarieven niet te laag te zetten, om fair-use beleid op te stellen en om de overstap van gprs en umts naar hspa af te remmen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-30T13:48:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.