KPN overweegt om Duits netwerk te delen

Dit artikel delen:

Telecombedrijf KPN overweegt om samen met concurrent Telefonica in Duitsland deel te nemen aan de frequentieveiling voor de volgende generatie mobiele telefonie. Bij die veiling verdeelt de Duitse overheid drie kavels waarvoor tenminste vier gegadigden zijn. Door samen te bieden hopen KPN's dochterbedrijf E-Plus en Telefonica's O2 kosten te besparen en een vuist te maken tegen de twee grootste telecomaanbieders van Duitsland: T-Mobile en Vodafone. De veiling staat net als in Nederland gepland in het voorjaar van 2010.

'Het delen van het netwerk met O2 is voor ons een optie', vertelt bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN op een conferentie van zakenbank Morgan Stanley. 'We sluiten niets uit (...) Ik denk dat we de optie samen met Telefonica gaan bekijken. Als er een mogelijkheid is om gezamenlijk naar het frequentiespectrum te kijken, dan kan dat een kostenbesparing betekenen.' In België deelt KPN-dochter Base zijn netwerk al met Mobistar.

De twee beoogde telecompartners E-Plus en O2 vrezen dat de voorwaarden voor de Duitse veiling nadelig voor ze uitpakken. Ze verwachten dat zeker één van de kavels zo gewild is dat de prijs tijdens de veiling ver wordt opgedreven zodat alleen de grote jongens T-Mobile of Vodafone kunnen bieden. Zowel E-Plus als O2 hebben een nieuwe frequentieband nodig om meer mobiele internetdiensten te kunnen aanbieden. Dat is noodzakelijk om hun marktaandeel stabiel te houden of te laten groeien.

Nieuwkomers

Ook in Nederland organiseert de overheid in het eerste kwartaal van 2010 een frequentieveiling. Het gaat om een andere frequentieband (2,6GHz) dan in Duitsland. In Nederland gekozen om ruim 70 procent van de te veilen frequenties te reserveren voor nieuwkomers. KPN Nederland en T-Mobile Nederland hekelen deze voorwaarde en zeggen dat hij de innovatie belemmert.

Op de nieuw verworven frequenties kunnen aanbieders hun mobiele breedbanddiensten uitbreiden, het zij via bestaande (hspda) of via nieuwe technologie (bijvoorbeeld lte of WiMAX).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-23T14:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.