Fabrikanten publiceren LTE-specificaties

Dit artikel delen:
Samenwerken

Twaalf telecomconcerns zijn onderling standaardspecificaties voor de afwikkeling van telefoongesprekken en sms-berichten via de nieuwe technologie lte overeengekomen. Daarmee hopen ze de interoperabiliteit te bevorderen en te voorkomen dat gebruikers met niet-samenwerkende technologie te maken krijgen. De twaalf noemen het overlegplatform One Voice.

De helft van de groep bestaat uit telecomaanbieders: AT&T, Orange, Telefonica, TeliaSonera, Verizon en Vodafone. De andere helft zijn leveranciers van telecom- en netwerkapparatuur: Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Siemens Networks, Nokia, Samsung en Sony Ericsson.

De afwikkeling van telefoongesprekken en sms is op dit moment nog een heikel punt in de verdere ontwikkeling van lte (long-term evolution). In tegenstelling tot mobiel dataverkeer worden gesprekken en sms'jes niet pakketgeschakeld, maar circuitgeschakeld opgebouwd. Dat betekent dat de informatie niet in kleine pakketjes wordt gehakt die elk afzonderlijk hun weg naar de ontvanger vinden. Bij circuitgeschakelde systemen wordt de informatie als geheel over het netwerk gestuurd. Dat werkt echter niet bij netwerken die zijn gebaseerd op het internetprotocol (ip), zoals lte.

De meeste van de deelnemende partijen van One Voice zijn ook betrokken bij het eerder dit jaar opgerichte Volga Forum. Die club houdt zich bezig met specificaties voor het gedeeltelijk afwikkelen van lte-gesprekken via het bestaande core-netwerk van gsm en umts.

Wedijver

Nog altijd heerst een wedijver tussen de technologieën lte en wimax. Die technologie is vergelijkbaar met Wi-Fi, maar kan over veel grotere afstanden worden gebruikt. Inzet van de wedijver is de wereldstandaard voor de vierde generatie mobiele telefonie. Het afgelopen jaar heeft lte zijn achterstand op wimax zo goed als ingelopen. Onderzoekers werken zelfs aan de opvolger van lte: lte-advanced.

Eind 2008 werden de specificaties van lte voor een groot deel al vastgelegd door de Third Generation Partnership Project (3GPP), een belangrijk wereldwijd samenwerkingsverband van telecommunicatieorganisaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De fabrikanten hebben een minimum technisch profiel opgesteld voor Voice en SMS op basis van de 3GPP standaarden voor IMS. Een minimale implementatie kan dan al compatible zijn. LTE zorgt voor de IP infrastructuur. IMS zorgt dan voor de diensten op basis van IP.

http://www.nokiasiemensnetworks.com/sites/default/files/document/One_Voice_Profile_0.pdf

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-02T14:28:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.