KPN rondt overname van iBasis af

Dit artikel delen:

Telecombedrijf KPN heeft 93,1 procent van de aandelen van zijn Amerikaanse dochterbedrijf iBasis in handen gekregen. Daarmee kan de overname van het internettelefoniebedrijf worden afgerond. De resterende aandelen kunnen later alsnog worden ingeruild voor 3 dollar per stuk. Dat is de door KPN geboden prijs per aandeel. Een eerder bod van 1,55 dollar leidde tot veel onvrede onder aandeelhouders en zelfs een rechtszaak.

De onderneming heeft sinds oktober 2007 56 procent van iBasis in handen en bood in juli 2009 op de resterende aandelen. Een interne commissie van het voip-bedrijf was toen tegen verkoop, doordat de geboden prijs per aandeel te laag zou zijn. De commissie vond het eerste bod van 1,55 dollar 'ondeugdelijk, opportunistisch en schadelijk voor de overige aandeelhouders'.Met een hoger bod van drie dollar per aandeel ging de commissie wel akkoord en dus verkochten de meeste aandeelhouders hun aandelen.

iBasis werd in 1996 opgericht en faciliteert onder meer lange-afstandstelefoongesprekken via internettelefonie (voip). Met ongeveer 24 miljard gespreksminuten in 2008 is de onderneming een van de grootste voip-leveranciers ter wereld. KPN is een van de grootste afnemers van het Amerikaans voip-bedrijf. 'Als het volledig in handen is van KPN is het beter mogelijk om de strategie te verwezenlijken en om kosten te besparen', legde woordvoerder Stefan Simons eerder uit.

Transatlantisch

De Nederlandse telecomreus gebruikt iBasis voor de afhandeling van alle transatlantische gesprekken van zijn klanten. Kortgeleden rondde iBasis de integratie af van de systemen die alle internationale langeafstandsgesprekken van KPN-wholesaleklanten via iBasis laten lopen. Andere klanten zijn de KPN-dochterbedrijven E-Plus (Duitsland) en Base (België) en grote operators als Verizon, Vodafone, China Mobile en Telefónica.

Door de overname verliest iBasis zijn notering aan de technologiebeurs Nasdaq. In de nabije toekomst wijzigt KPN bovendien het Amerikaanse managementteam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-22T10:43:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.