EZ opent oude frequentie voor nieuwe techniek

Dit artikel delen:

De huidige gsm- en umts-frequenties komen beschikbaar voor nieuwe technologie zoals long-term evolution (lte) en WiMAX. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken (EZ) heeft hiertoe het nationale frequentieplan aangepast. Het gaat om de frequentiebanden van 900, 1800 en 2100MHz. Die waren tot dusver gereserveerd voor gsm en umts.

Heemskerk wil de frequentieruimte zo neutraal mogelijk beschikbaar stellen aan de markt. Daardoor maakt het niet uit welke technologie en diensten de diverse marktpartijen gebruiken. Zij kunnen hun producten dan efficiënter inzetten, wat voordelig is voor de consument. De maatregel wordt eind januari 2010 in de Staatscourant gepubliceerd, waarna hij in werking treedt.

De staatssecretaris opperde in augustus 2009 het plan om de frequenties technologievrij te maken. Enkele dagen eerder stemde de Europese ministerraad ook in met het openstellen van de gsm-frequentieband voor umts en andere technologie dan gsm. Het EU-besluit was nodig voor de verdere uitvoering van de plannen van het ministerie van Economische Zaken. De Europese ambtenaren verwachten dat de openstelling de inpandige dekking van umts-diensten verbetert en een besparing van 1,6 miljard euro oplevert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoeveel bekwame technici zijn hiervoor gehoord?
Digitale frame-switched netwerken kunnen alleen conflicteren op radiofreq. wanneer ze daar onderling in voorzien zijn, door om beurten voorrang te krijgen.
Denk bijv. aan wifi accesspoints die verschillende netwerken vormen maar wel op hetzelfde kanaal staan. Je merkt daar in principe niets van, alleen mogelijk wat
effectieve bandbreedte verlies.
Ondergaan GSM e.a. bestaande oplossingen nu een verandering om hierin te voorzien? Dat is idioot, het maakt al het bestaande waardeloos.
Radiofrequenties technologie-vrij maken is volgens mij een contradictie als de eis is dat alles storingsvrij moeten werken. Dat was altijd al zo, gewoon een natuurkundige wet, tenzij er een overkoepelende eis komt tot gebruik van een protocol, maar dan is dat nog
steeds een probleem voor bijv. analoge oplossingen, en zoals gezegd plaatst het bestaande apparatuur en protocollen buiten dit kader.
Of mis ik iets?

Ik ben 'benieuwd' hoe dit zal verlopen en welke
lapmiddelen er nu weer betaald moeten worden.

En dan schrijven de grote jongens weer in, doen vervolgens niets en moeten weer betalen!

Goed gedaan meneer Heemskerk. Ga zo door en maak de schatkist overvol!

Mmm op het eind lees ik pas waar het om draait,

1.6 Miljard €

Dat is vast het doorslaande punt geweest voor deze zeer goed onderbouwde actie...

Lijkt me toch verstandig om de top ict mensen eerst te raadplegen of dit idd wel "zomaar" kan.

Eerst geld, dan na denken, dan weer terug draaien...

Maar goed... zoals de tunnel in A-dam, eerst graven...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-23T10:26:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.