'Bijna alle Apples schenden Nokia-patenten'

Dit artikel delen:

Mobieltjesfabrikant Nokia vindt dat hardwareleverancier Apple zeven patenten van Nokia misbruikt. De gepatenteerde technieken van de Finnen zouden in bijna elke iPhone, iPod, iMac en Macbook worden gebruikt voor de user interface, de camera, de antenne en het batterijbeheer. Nokia heeft erover een klacht ingediend bij de Amerikaanse commissie voor internationale handelsvraagstukken ITC.

In oktober 2009 klaagde de Finse mobieltjesmaker Apple al aan bij een federale rechtbank. Toen meende het bedrijf dat Apple onterecht tien van zijn patenten voor het beveiligen van gsm-, umts-, wcdma- en wlan-verbindingen gebruikt bij de iPhone. Andere fabrikanten gebruiken de Nokia-patenten ook, maar betalen daarvoor licentiekosten aan de Finnen.

Stelen

Als reactie op de rechtszaak van oktober klaagde Apple Nokia aan voor het oneigenlijk gebruik van dertien Apple-patenten. 'Andere bedrijven moeten met ons concurreren door hun eigen technologie uit te vinden en niet door de onze te stelen', zei een Apple-jurist destijds. Sinds de introductie van de iPhone is Apple een geduchte concurrent van Nokia en snoept op de markt voor smartphones maandelijks marktaandeel af van het Finse bedrijf.

De ITC (International Trade Commission) beslist voor eind januari 2010 of de aanklacht van Nokia in behandeling wordt genomen. Het daaruit volgende onderzoek kan meerdere jaren in beslag nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

If you can't beat them, sue them...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-30T16:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.