Intel en Nokia integreren Moblin en Maemo

Dit artikel delen:

Mobieltjesfabrikant Nokia en chipmaker Intel voegen hun twee besturingssystemen voor mobiele apparaten Maemo en Moblin samen in het nieuwe platform MeeGo. Beide systemen zijn gebaseerd op Linux en MeeGo wordt dat ook. De Linux-stichting neemt het beheer van MeeGo op zich. De eerste toestellen die het platform gebruiken, verschijnen voor het eind van 2010 op de markt.

MeeGo is het resultaat van de reeds in juni 2009 aangekondigde samenwerking tussen Nokia en Intel. Het idee is dat alle apparaten, ongeacht hun locatie, naadloos met elkaar kunnen communiceren, legt Intel-topman Paul Otellini uit. Ze gebruiken namelijk exact hetzelfde besturingssysteem.

Met het verbond willen Nokia en Intel bovendien tegenwicht bieden aan andere besturingssystemen die behalve op smartphone ook op tablet-pc's worden gebruikt, zoals Google Android. Voor Intel is het ook belangrijk dat de fabrikant met MeeGo meer voet krijgt in de markt van smartphones. Die gebruiken vaak processoren van concurrent AMD.

De twee ondernemingen verwachten de eerste versie van het nieuwe besturingssysteem vóór de zomer van 2010 gereed te hebben. De eerste toestellen die er op draaien, verschijnen voor het eind van het jaar op de markt. Softwareontwikkelaars kunnen hun voor MeeGo gebouwde toepassingen aanbieden via Nokia's online winkeltje Ovi Store en via het Intel AppUpSM Center.

Qt

Aan de basis van het nieuwe platform ligt voornamelijk het kernbesturingssysteem Moblin. Nokia's ontwikkelkit Qt komt daar bovenop. Met Qt kunnen ontwikkelaars toepassingen gemakkelijk voor diverse systemen bouwen. Het platform biedt ondersteuning voor verschillende hardware-architecturen op systemen zoals tablet-pc's, smartphones en netwerk-tv's.

Tot dusver ontwikkelde Nokia voor het besturingssysteem Maemo al verschillende tablet-pc's en één smartphone: de N900. Nokia is ook eigenaar van het mobiele besturingssysteem S60, een van de platformen uit de stal van Symbian. De mobieltjesfabrikant heeft altijd ontkend Symbian van de hand te willen doen ten gunste van Maemo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-15T15:53:00.000Z Diederik Toet