Aanbieders stellen maximum aan dataroaming

Dit artikel delen:

Klanten van telecomaanbieders KPN en Vodafone kunnen vanaf 1 maart 2010 handmatig een maximum stellen aan de kosten van mobiel dataverkeer in andere landen van de Europese Unie. Daarmee voldoen de twee bedrijven aan Europese wetgeving, die operators per 1 maart verplicht om een dataroamingslimiet aan te bieden. Vanaf 1 juli moeten telecombedrijf de dataroamingkosten per maand standaard tot vijftig euro exclusief btw beperken, iets wat door de abonnee kan worden uitgeschakeld. Bovendien mogen aanbieders elkaar dan maximaal 1 euro per MB berekenen.

Zakelijke en particuliere abonnees van beide telecombedrijven kunnen de datalimiet vanaf 1 maart 2010 via een sms-bericht instellen en indien gewenst, weer uitschakelen.  Als ze in de Europese landen de limiet van vijftig euro zonder btw benaderen, ontvangen ze een waarschuwingsbericht. Bij overschrijding wordt het dataverkeer in het buitenland volledig geblokkeerd.

Vanaf 1 juli is deze mogelijkheid standaard geactiveerd bij alle aansluitingen. Gebruikers kunnen de limiet zelf uitschakelen, als zij dat wensen.

Duizenden euro's

De maatregel is een initiatief van het Europese parlement, die ermee een eind wil maken aan hoge kosten voor dataverkeer in het buitenland. De Europese Commissie nam de aanbeveling over. Veel mensen beseffen niet dat mobiel internetten of het ophalen van e-mails in andere landen veel geld kost. Achteraf ontvangen ze dan een rekening die kan oplopen tot duizenden euro's.

De datalimiet is alleen geldig in de landen van de Europese Unie, met enkele extra gebieden. De landenlijsten van Vodafone en KPN verschillen onderling. T-Mobile, de derde grote aanbieder in Nederland, zal uiterlijk per 1 juli 2010 een vergelijkbare dienst beschikbaar moeten hebben. Bij KPN geldt de dienst niet voor prepay-klanten, die in het buitenland sowieso niet kunnen internetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-01T17:02:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.