KPN daagt Agentschap over frequentieveiling

Dit artikel delen:

Telecomaanbieder KPN stapt naar de rechter om af te dwingen dat het Agentschap Telecom de regels van de aanstaande frequentieveiling aanpast. Het bedrijf vindt het onterecht dat nieuwkomers in de mobieletelecommarkt meer frequentieruimte mogen verkrijgen dan de bestaande aanbieders, zoals KPN, Vodafone en T-Mobile. Het is volgens KPN niet aangetoond dat deze bepaling nodig is om de concurrentie te stimuleren.

De veiling gaat op 20 april 2010 online van start. De overheid verdeelt met de veiling de frequentieruimte waarop telecombedrijven nieuwe of bestaande mobiele telefoniediensten kunnen aanbieden. De drie grote mobiele aanbieders KPN,  Vodafone en T-Mobile, kunnen daarbij gezamenlijk maximaal 30 procent van de geveilde frequentieband bemachtigen. 70 procent reserveert het ministerie voor nieuwkomers op de telecommarkt, om zo de concurrentie te bevorderen.

Ongenoegen

KPN maakte zijn ongenoegen over de veilingvoorwaarden al eerder kenbaar, maar besluit nu pas tot een rechtszaak. Dat komt doordat het bedrijf wachtte op een formeel besluit van het Agentschap Telecom, laat KPN-woordvoerder Stephen Hufton weten. Het agentschap kondigde op 10 maart 2010 de veilingvoorwaarden officieel aan.

Het ministerie van Economische Zaken, waaronder het Agentschap Telecom ressorteert, kan inhoudelijk nog niet reageren op de aangekondigde rechtszaak. 'We hebben ervan net kennisgenomen en bestuderen het op dit moment nog', meldt EZ-woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Eerder verklaarde het ministerie dat de kritiek van KPN onterecht is.

Negen deelnemers

Aan de veiling doen negen bedrijven mee. Het is niet bekend om welke partijen het gaat. Naast de grote telecomaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile doen waarschijnlijk ook de kabelaars Ziggo  en UPC  mee, net als de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax. In het verleden hebben ook enkele buitenlandse bedrijven interesse getoond.

De rechtszaak dient binnen enkele weken bij de voorzieningenrechter in Rotterdam. KPN-woordvoerder Hufton wil niet vooruit lopen op wat de uitspraak van de rechter gaat worden.

2,6 GHz-frequentieveiling

Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Negen deelnemers bij WiMAX-veiling 20 april

EZ organiseert WiMAX-veiling in april

EZ vindt kritiek KPN op veiling onterecht

KPN hekelt ruimte nieuwkomers WiMAX-veiling

Extra kavel vertraagt WiMAX-veiling tot 2010

Veel Europese WiMAX-veilingen zijn vertraagd

Kamermotie dwingt tot uitstel WiMAX-veiling

Kamer hoopt op 276 miljoen uit WiMAX-veiling

'Aanpassing WiMAX-veiling kost gewoon tijd'

WiMAX-veiling krijgt online primeur

EZ stelt WiMAX-veiling uit tot lente 2009

Voorwaarden WiMAX-veiling zijn 'belachelijk'

EZ vraagt mening over Wimax-frequentieveiling

Veiling WiMAX-frequenties uitgesteld

Frequentieveiling laat vraag WiMAX of HSPA open

KPN kiest Blok als opvolger van Scheepbouwer

Overheid raadpleegt telecommarkt over veiling

Problematische uitkomsten van de 2,6 GHz-veiling

2,6 GHz-veiling levert ruim 2,6 miljoen euro op

12 kavels blijven ongebruikt in 2,6 GHz-veiling

UPC, Ziggo en Tele2 verkrijgen 2,6 GHz-licentie

2,6 GHz-frequentieveiling gaat van start

Geen 9, maar 5 deelnemers bij frequentieveiling

EZ blij met gerechtelijk groen licht voor veiling

EZ wint rechtszaken tegen Vodafone en KPN

Ook Vodafone start rechtszaak frequentieveiling


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-25T11:08:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.