NS-reizigers kunnen draadloos internetten

Dit artikel delen:

Het is eindelijk zover: op maandag 29 maart nam NS de eerste trein met gratis internet officieel in gebruik. Het duurt tot begin 2013 voordat alle intercitytreinen van NS zijn voorzien van draadloos internet. Telecomaanbieder T-Mobile moet dan in elk treinstel een Wi-Fi-router hebben geïnstalleerd, die vervolgens per trein worden gecombineerd en verbonden met het umts-netwerk van T-Mobile. Ook worden informatieschermen aan het netwerk gekoppeld.

Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings en president directeur Bert Meerstadt van NS reden met de trein mee naar station Bijlmer Arena. Daar nodigden zij reizigers uit om tijdens de eerste rit de nieuwe faciliteiten zelf te gebruik.

'Het aanbieden van mobiel internet in een bewegend voertuig vereist een zeer modern en geavanceerd mobiel netwerk',  zei directeur Bart Weijermars van T-Mobile in Nederland ter ere van de gelegenheid.

In 2013 uitrol gereed

Eind 2009 sloten de Nederlandse Spoorwegen en T-Mobile een driejarige overeenkomst om samen internet in de trein te verzorgen. T-Mobile werkt hiervoor samen met Nomad Digital Ltd, die de IT-infrastructuur verzorgt. De oplossing van T-Mobile en Nomad Digital Ltd is al in gebruik in onder andere Engeland en Duitsland.

Het inbouwen van draadloos internet in de intercitytreinen is naar verwachting begin 2013 gereed. Dat is iets later dan NS eind 2009 voorspelde: toen zou de uitrol al in 2012 afgerond zijn.

Subsidie

Voor de implementatie van draadloos internet is zestig miljoen euro beschikbaar. NS ontvangt een subsidie van 15 miljoen euro van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en investeert zelf nog eens 45 miljoen euro. Of de trein-Wi-Fi ook op langere termijn voor reizigers gratis blijft, is onduidelijk. De eerste drie jaar blijft het in elk geval gratis.

Eerder experimenteerde de NS samen met telecomaanbieder KPN met draadloos internet in de trein. Eind 2007 werd de samenwerking beëindigd. NS achtte de plannen te grootschalig en bedrijfseconomisch niet haalbaar. Dit kwam deels doordat de inkomsten uit reclame zou tegenvallen. Kort daarna besloot minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) alsnog een subsidie voor trein-Wi-Fi beschikbaar te stellen. 'Internet biedt een heerlijke meerwaarde voor het ov', stelde hij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Naast je genetisch gemanipuleerde Franse Frietjes bij de McDonalds - kun je ook ongewild en waarschijnlijk onbewust een hapje WIFI straling consumeren!.

Maar of dat nog niet erg genoeg is, kun je ook, op ns-highspeed, in de trein kun je je portie schadelijke WIFI opdoen. JE wordt ongevraagd bestraald op weg naar een nog ongezondere plek op aarde "het kantoor"

Bravo NS, dat jullie hieraan jullie medewerking verlenen. Das weer een reden te meer om met de fiets of auto te blijven reizen.

"What's next?"
- Internet in de (buurt)bus?
- WIFI hotspots in alle overheids-gebouwen?
- Microgolf scanner poortjes aan de stad, dorp randen?

En dan vooral maar klagen vanuit Den Haag dat we zoveel kankergevallen in Nederland hebben.... Hoe zou dat nu toch komen??

Wat dacht je van een WIFI zender in elke straatlantaarnpaal? Laten we daar ook nog een camera bij stoppen en GPS ontvanger!

Wat een gezeur weer van Have_a_shining_day.

je hebt toch ook een mobiel? Daar komt ook straling vanaf. En hoe denk je dat KPN digitenne werkt? En de autoradio? etc etc.

Er zitten al kilo's aan straling in de lucht en je ligt nog steeds niet te stralen van geluk.

Bovendien denk ik dat het frituurvet en verzadigde vetten van de macdonalds schadelijker zijn dan de WiFi-"straling".

Veel mensen vinden het handig om te kunnen internetten in Trein en Mac. Dus niet zo zeuren.

Nu nog een manier zien te vinden om staande in het middenpad met een laptop te werken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan extra klapstoeltjes want, hoewel ik een bussinesscard heb, lukt het me niet eens om fatsoenlijk te reizen, ook niet eerste klas. En nee, ik doe dat écht niet tot mijn 67ste!@ Have_a_shining_day:

En jij denkt dat als je niet in de trein gaat ook niet in WIFI-straling gebieden komt?

Wel eens gekeken hoeveel WIFI-netwerken je vanuit huis of al fietsend kunt ontvangen of woon je misschien ergens in de middle of nowhere?

In elke bewoonde omgeving stikt het van deze straling helaas krijgen mensen daar last van zodra ze weten dat die straling er is. Verschijnt er ergens een zender dan komen er al stralingsklachten voordat de zender is geactiveerd. Je kunt beter meten wat er mis is tussen de oren.

En alweer een reden om juist wel met de trein te gaan.
Dit is wel een goede manier van eurlings om de file op te lossen.
Beter dan meer asfalt.
Liever wat wifi straling dan uitlaatgassen, daarvan is wel bewezen dat het schadelijk is. Gam aar eens bij een uitlaat staan of bij een wifi router als je wilt weten wat ongezonder is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-29T16:41:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.