UPC, Ziggo en Tele2 verkrijgen 2,6 GHz-licentie

Dit artikel delen:

Tele2Mobiel en het gelegenheidsverbond van kabelaars UPC en Ziggo hebben elk vier vergunningen bemachtigd in de frequentieband rond 2,6 GHz. Elke vergunning heeft betrekking op twee belendende frequentiekavels van 5 MHz. Dat blijkt na de eerste ronde van de frequentieveiling die op 20 april 2010 van start ging. In de tweede ronde wordt bepaald wie welke frequentiebanden mag gebruiken.

De gevestigde mobieletelefonieaanbieders deden ook mee aan de veiling. KPN krijgt, net als Vodafone, twee vergunningen voor telkens twee belendende kavels. T-Mobile verwerft er één. 'Vraag en aanbod waren snel op elkaar afgestemd', zegt woordvoerder Gernant Deekens van het Agentschap Telecom dat de frequentieveiling online organiseerde. Het agentschap maakt zich nu op voor het tweede deel van de veiling, die op maandag 26 april start.

Deekens vertelt dat de biedende partijen geen interesse hadden in ongepaarde spectrumkavels. Dat zijn frequentieruimtes van telkens 5 MHz die niet direct grenzen aan andere kavels. Voor de invoering van de nieuwe breedbandtechnologie lte zijn gepaarde kavels interessanter.

Tele2

Het is voor het eerst dat het agentschap de namen van de deelnemende partijen officieel prijsgeeft. Het deelnemersveld is echter geen grote verrassing meer. Tele2Mobiel had in het verleden zijn interesse getoond, net als UPC en Ziggo. Deze twee kabelaars nemen onder de naam Ziggo4 gezamenlijk deel aan de veiling, wist nieuwssite Webwereld te achterhalen.

Worldmax, een Amsterdamse WiMAX-aanbieder, wilde ook deelnemen, maar worstelt al anderhalf jaar met de financiering van een landelijke uitrol.

Kavels

Bij de veiling komt een frequentieband van in totaal 190 MHz onder de hamer. Deze band is opgeknipt in 38 kavels van elk 5 MHz, die grotendeels in paren van twee werden aangeboden. De drie bestaande aanbieders kunnen in totaal maximaal elf kavels bemachtigen (Vodafone vijf, KPN vier en T-Mobile twee). De overige 27 kavels komen toe aan de nieuwkomers. Daarmee wil het ministerie de concurrentie op de mobiele telefoniemarkt stimuleren.

Onafhankelijk van elkaar spanden KPN  en Vodafone  eind maart 2010 een kort geding aan tegen het ministerie van Economische Zaken. De twee zijn niet te spreken over de veilingvoorwaarden en eisten uitstel. Op 16 april veegde de rechter deze eis van tafel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Diederik, gepaarde kavels zijn niet belendend (aanpalend), maar een hoge frequentie en een lage frequentie. Op die wijze wordt op de éne golflengte gezonden en ontvangen over de andere.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-22T14:58:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.