'Roamingtarief is driekwart lager dan in 2005'

Dit artikel delen:
roaming buitenland telefoon gsm italie

Het buiten Nederland gebruiken van mobiele telefoons is vanaf 1 juli 2010 goedkoper dan ooit. De Europese Commissie stelt vanaf dan nieuwe maximumtarieven die Europese telecomaanbieders in rekening mogen brengen. Daardoor is roaming binnen de EU 73 procent goedkoper dan in 2005, toen de commissie begon met zijn aanpak om roamingkosten te verlagen. Ook worden de kosten voor dataroaming per maand standaard tot vijftig euro exclusief btw beperkt, tenzij de abonnee anders wil.

Veel mensen beseffen niet dat mobiel internetten of het ophalen van e-mails in andere landen veel geld kost, zegt de Europese Commissie. Achteraf ontvangen ze dan een rekening die kan oplopen tot duizenden euro's. Door het stellen van de limiet, hoopt de commissie deze ergernis te verhelpen. Bovendien worden aanbieders verplicht om abonnees bij elke grensovergang per sms te informeren over de roamingtarieven in het land dat hij betreedt.

Optioneel

De dataroaminglimiet is al vanaf 1 maart 2010 optioneel beschikbaar voor abonnees, maar wordt vanaf 1 juli standaard ingesteld. Als abonnees in de Europese landen 80 procent van hun limiet hebben verbruikt, ontvangen ze een waarschuwingsbericht. Bij overschrijding wordt het dataverkeer in het buitenland volledig geblokkeerd. Gebruikers kunnen de limiet zelf uitschakelen, als zij dat wensen.

Even leek het erop dat de Nederlandse aanbieder T-Mobile deze nieuwe regels niet zou naleven. Na tussenkomst van telecomwaakhond Opta heeft het bedrijf de dataroaminglimiet toch ingevoerd.

Bovendien heeft de commissie maximale tarieven voor eindgebruikers vastgesteld. Uitgaande roaminggesprekken kosten maximaal 39 cpm en inkomende roaminggesprekken maximaal 15 cpm. Het versturen van sms-berichten blijft na 1 juli 2010 maximaal 11 cent kosten. Bovenop deze genoemde tarieven komt de btw nog. Voor dataroaming binnen de EU zijn alleen maximale wholesaletarieven vastgesteld. Dat zijn de kosten die de telecomaanbieders onderling berekenen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De kosten voor roaming blijven ondanks deze maatregelen te hoog.
Want als je als Vodafone abonnee in het buitenland belt via het Vodafone netwerk blijf je toch Vodafone abonnee? Het is unfair dat hier extra kosten voor berekend worden, want Vodafone staat je in de praktijk niet toe via een andere provider dan Vodafone te bellen.

De data roaming limiet is helemaal idioot. Want als de limiet bereikt is, kun je niet meer mailen en Internetten. Het verlaagt de hoge kosten van data roaming niet. Hier heeft de Europese Commissie echt niet goed opgelet.

Dan kun je net zo goed een pre-paid van 10 Euro kopen en zeggen dat het maar 10 Euro kost. Dat je daarna niets meer kunt, is zeker niet relevant.
Of het oude grapje: Dat de benzine duurder wordt maakt me niet uit. Ik tank toch altijd maar voor 20 Euro.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-29T10:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.